22/05/2024

Jučerašnjim susretima 1. kola Liga 6 za prvaka i opstanak i zvanično je počela dugo očekivana Liga 6 za prvaka, ali i Liga 6 za opstanak u okviru Premijer lige BiH.

Odigrana su po dva susreta iz obje grupe, odnosno dva iz grupe za prvaka i isto toliko iz grupe za opstanak.

Poseban akcenat bio je na derbiju kola Lige za prvaka u kojoj je drugoplasirani Željezničar na Grbavici dočekao petoplasiranu tuzlansku Slobodu, susret koji ne samo da je opravdao epitet derbija, već je ušao u historijske knjige FK Željezničar, s obzirom na to da je na jučerašnjem susretu i zvanično otvorena tek izgrađena istočna tribina stadiona Grbavica, a koju je svečano otvorio legendarni Ivica Osim pred punim kapacitetom “Doline ćupova”.

 

 

 

U ovaj meč Željezničar je ušao kao blagi favorit, što je, ispostaviće se, po završetku susreta i opravdao.

Već na samom startu meča 100% prilika za domaće, i to nakon što je gostujući igrač vratio loptu svom golmanu, a ovaj je uhvatio u ruke na liniji peterca, dosuđen je indirektan udarac za Željezničar, koji “plavi” ipak nisu uspijeli realizirati.

Do pred kraj prvog poluvremena terenska inicijativa Željezničara dok se Sloboda bazirala na kontra-napade, i tako sve do 45. minute susreta kada domaći preko Lendrića dolaze do 1:0, a s tim rezultatom otišlo se i na odmor.

Drugo poluvrijeme počinje spektakularnom bakljadom domaćih “Manijaka”, a poslije toga viđena je prava goleada, čak pet golova postigla su oba tima.

 

Željo je poveo sa 2:0 u 57. minuti, a strijelac je ponovo bio Lendrić, da bi ubrzo potom gosti iz Tuzle nakon brzog kontra-napada smanjili na 2:1 pogotkom Zeca u 62. minuti.

Međutim, Željo samo tri minute kasnije dolazi do, činilo se u tom trenutku, nedostožnih 3:1, ponovo pogađa Ivan Lendrić, koji je u ovom meču dakle, postigao hat-trik te se promovisao u igrača utakmice.

Pa ipak, nogometaši Slobode nisu se predavali pa već u 75. minuti smanjuju preko Subića na 3:2 za neizvjesnu završnicu ovog derbija.

Do kraja meča igralo se uglavnom između dva šesnaesterca, da bi u 90. minuti rijetko viđenim golom Srđana Stanića Željezničar došao do 4:2, i teško izvojevane, ali sasvim zaslužene pobjede na otvaranju Lige 6 za prvaka BiH.

https://www.youtube.com/watch?v=ETzzMhcir-U

 

U drugom meču iz grupe za prvaka, aktuelni prvak, i trenutni lider na tabeli, Zrinjski iz Mostara, ugostio je šestoplasiranu Krupu te ubilježio sigurnu pobjedu rezulatom 4:0.

Bio je ovog uspješan debi na klupi mostaraca odskorašnjeg novog-starog šefa stručnog štaba, i dobro poznatog nogometnog i trenerskog imena, Blaža Sliškovića.

U grupi za opstanak u Premijer ligi BiH odigrana su, kao i u grupi za prvaka, dva susreta i to susreti između osmog na tabeli, ekipe Mladosti DK, i pretposljednjeg Čelika iz Zenice, te duel između devetog Viteza i desetog Metalleghe-BSI iz Jajca, a oba susreta završila su neriješenim rezultatom.

Zanimljiviji susret odigran je u Doboju kod Kaknja gdje je domaća Mladost imala vodstvo od 2:0 i 3:1, ali su gosti iz Zenice došli do veoma važnog boda u misiji očuvanja Premijer ligaškog statusa i naredne sezone, dok su Vitez i Metalleghe odigrali 1:1, u meču u kojem su peveli domaći, a gosti došli do izjednačenja, izjednačenja kojim zadovoljniji mogu biti upravo gosti s obzrom da su sa teškog gostovanja odnijeli vrlo važan bod u borbi za opstanak.

 

Danas se nastavlja 1. kolo u obje grupe, a u Ligi za prvaka snage će odmjeriti trećeplasirano Sarajevo i četvrtoplasirani Radnik iz Bijeljine, dok će u grupi za opstanak svoj meč odigrati sedmoplasirani Široki Brijeg i “fenjeraš” Olimpic, čime će biti i kompletirano ovo premijerno kolo premijernog izdanja Premijer Lige BiH u ovom formatu.

 

Foto: sportskevijesti.com

Video prilog: izvor Youtube

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *