18/05/2024

FK Velež iz Mostara spada u red najvećih, i najpopularnijih bosanskohercegovačkih klubova, i dovoljno je samo reći da su dres ovoga kluba kroz historiju nosili neki od najboljih igrača u bivšoj Jugoslaviji i reprezentativci nekadašnje države, kao što su Vahid Halilhodžić, Dušan Bajević, Enver Marić, Blaž Slišković, ili u novijoj historiji kluba nekadašnji reprezentativci Bosne i Hercegovine kao što su Meho Kodro, Sergej Babarez, Admir Vladavić, Darko Maletić, i mnogi drugi, a spisak je zaista dug…

Ali s obzirom na neka teška vremena koja su zadesila ovaj mostarski klub, FK Velež se sada takmiči u Prvoj ligi FBiH, odnosno, drugom po rangu takmičenju u Bosni i Hercegovini, gdje ove sezone vodi borbu za opstanak u tom rangu takmičenja.

Međutim, nakon lošeg starta prvenstva ove sezone, u Veležu su stvari izgleda, krenule na bolje. Došla je nova uprava, novi trener, a i Velež je u posljednih deset mečeva u Prvoj ligi FBiH samo dva puta doživio poraz, te ima velike izglede da izbori opstanak u drugom po rangu takmičenju u Bosni i Hercegovini.

To je bio povod da kontaktiramo aktuelnog kapitena FK Velež iz Mostara, Denisa Zvonića, te da postavimo pitanja vezana za ambicije kluba, i trenutnu situaciju u FK Velež.

Korektno, kako i dolikuje jednom profesionalcu, Denis Zvonić odgovorio je na naša pitanja, i pitanja koja zanimaju naše čitaoce:

 

Vi kao kapiten FK Velež, vjerovatno ste upoznati šta je uzrok da klub od stabilnog premijerligaša dođe u situaciju da se bori za opstanak u Prvoj ligi FBiH?

Pa dosta faktora uticalo je na to da klub dođe u takvu situaciju, prije svega nekoliko neisplaćenih plata bio je jedan od ključnih uzroka da se počne rasipati igrački kadar, a tadašnja uprava je bila nemoćna da riješi tu situaciju, pa je tako klub ispao iz Premijer lige. Većina igrača potom je otišla, uključujući i članove tadašnje uprave, dok je samo par igrača ostalo tu i pored takve situacije, pa se klub se našao u situaciji da se bori za opstanak i u Prvoj ligi FBiH.”

 

S obzirom na sva ta događanja i turbulencije, kakva je trenutna atmosfera u FK Velež?

S obzirom na to kako je bilo prije, sada je 200% bolje u odnosu na taj period. Nova uprava na čelu sa gospodinom Šemsudinom Hasićem stvarno dobro radi svoj posao, podigli su organizaciju u klubu na jedan visok nivo, i mogu reći da nikad bolja uprava nije bila u Veležu od ove trenutne.”

 

Može li po vama FK Velež u opstati ove sezone u Prvoj ligi FBiH, i koje su, generalno ambicije za naredne sezone?

Naravno da može. Odlučujemo sami o svojoj sudbini, ne moramo razmišljati kako će igrati drugi timovi, a što se tiče narednih sezona, najvažnije je sada opstati, pa tek onda sve ostalo.”

 

FK Velež, nikad kao do ove sezone, nije imao više stranih nogometaša u svojim redovima. Kakvo je vaše mišljenje o tim nogometašima koji su ove sezone došli u FK Velež, odnosno, da li su to uistinu pojačanja?

Trener Rahimić doveo je te mlade nogometaše da budu pojačanja u Veležu, ali oni moraju mnogo raditi, i mnogo truda uložiti da bi uistinu i bili pojačanja. Veliki je pritisak kada se borite za opstanak, a mladi igrači u takvoj situaciji osciliraju, odnosno, jedan meč odigraju veoma dobro, a drugi ih ne možete prepoznati, u svakom slučaju nije jednostavno svaki meč igrati pod takvim pritiskom.”

 

Da li je po vašem mišljenju dolazak Ibre Rahimića na mjesto šefa stručnog štaba imao pozitivan efekat na vas igrače?

Trener Rahimić došao je u pravo vrijeme, kada smo bili u jednoj lošoj seriji, međutim, onda smo pobijedili Novi Travnik, koji je objektivno, i najslabiji u ovoj ligi, da bi potom stvari krenule na bolje. Napravili smo niz utakmica bez poraza, i evo sad smo u mnogo boljoj situaciji nego u vrijeme do tog susreta sa Novim Travnikom.”

 

Da li ste, kao kapiten kluba, upoznati sa situacijom vezanom za infrastrukturu u FK Velež, odnosno, šta je do sada učinjeno po tom pitanju u odnosu na neke ranije sezone?

Da upoznat sam sa tom situacijom, i mogu samo reći da je gospodin Šemsudin Hasić učinio za klub po tom pitanju što niko do sada nije. Klub zahvaljujući, prije svega, tom čovjeku, sada ima i teren sa umjetnom travom, nove svlačionice, bolje uslove treniranja za kadete i juniore, zatim, postavljene su stolice na tribine, i zaista, još mnogo toga dobrog.”

 

Ko bi po vama mogao ove sezone izboriti plasman u Premijer ligu BiH?

Svi klubovi u ovoj ligi su približne kvalitete, osim, ekipe Novog Travnika, koja je najlošija ekipa u ovoj ligi. Ja sam ranije u karijeri igrao i za Zvijezdu iz Gradačca i znam otprilike kakav je kvalitet i drugih klubova u ligi, a evo ova utakmica između Travnika i Bosne u kojoj je Travnik slavio pobjedu i zauzeo prvo mjesto na tabeli u ovom trenutku, neće ništa odlučiti, mada, u naredna četiri kola, u svakom slučaju, moglo bi vrlo lako sve biti odlučeno, ili barem, dosta toga po pitanju putnika u Premijer ligu BiH.”

 

I pitanje za kraj našeg današnjeg razgovora, kakvi su vaši planovi vezano za FK Velež, ali i generalno?

Pa iskreno, kontaktiralo me nekoliko klubova, ali isto tako imam i ponudu produženja ugovora sa FK Velež. Ja lično, s obzirom da sam “dijete Veleža” volio bih ostati u Veležu i ubuduće.”

 

Hvala Vam na izdvojenom vremenu za sportskevijesti.com, želimo vam sve najbolje u nastavku karijere!

Nema na čemu, i vama sve najbolje u daljem radu”zaključio je ovaj razgovor za SPORTSKE VIJESTI, kapiten FK Velež iz Mostara, Denis Zvonić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *