18/05/2024

U najjačem rangu takmičenja u Rumuniji, Ligi 1, ostala su četiri kola do kraja šampionata, a situacija na vrhu tabele poprilično je komplikovana.

Dinamo iz Bukurešta, pored Steaue, najtrofejniji je rumunjski klub u historiji, a ove sezone tim igra odlično, te je četiri kola do kraja prvenstva u Ligi za prvaka na samo dva boda zaostatka za drugim mjestom, odnosno mjestom koje vodi u kvalifikacije za Ligu Evropskih prvaka naredne godine.

Za Dinamo iz Bukurešta ove sezone standardno i sa velikim uspijehom nastupa potencijalni reprezentativac Bosne i Hercegovine, Azer Busuludžić, nogometaš o kojem su sportskevijesti.com već ranije pisale.

Rezultati Dinama u posljednje tri utakmice u okviru Lige za prvaka Rumunije, odnosno vezane pobjede nad Clujom, Astrom, i Viitorulom, bili su povod nama iz sportskevijesti.com da kontaktiramo Busuladžića i porazgovaramo o onom aktuelnom, odnosno, ambicijama Dinama iz Bukurešta, ali i onom nezaobilaznom, reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Profesionalno, i korektno, kako i dolikuje ozbiljnom nogometašu, Busuladžić je odgovorio na naša pitanja, i pitanja koja zanimaju naše čitaoce:

 

Prije svega da vam čestitam na pobjedi u derbiju pretprošlog kola Rumunjske Lige 1, u kojoj ste učestvovali u pobjedi vašeg Dinama u gostima protiv ovogodišnjeg učesnika nokaut faze Lige Evrope, dosta dobre ekipe Astre, ali i na ovoj pobjedi u prošlom kolu na domaćem terenu protiv trenutno drugoplasiranog tima na tabeli Lige 1, ekipe Viitorula, direktnog konkurenta u borbi za Ligu Evropskih prvaka!

Hvala vam na čestitkama za pobjede protiv Astre i Viitorula. Dvije mnogo bitne i teške utakmice, ali smo mi na to bili spremni u svakome smislu, kao što su i sami rezultati ovih utakmica pokazali. Bitno je ovako nastaviti pa ćemo vidjeti na kraju sezone kako će u konačnici izgledati.”

 

S obzirom na to da ste standardan član Dinama iz Bukurešta, jeste li upoznati sa ambicijama kluba ove sezone, i kakve jačine je rumunjska Liga 1, onako generalno, te kakva je finansijska situacija u, prvenstveno, Dinamu iz Bukurešta, ali i ostalim klubovima Lige 1?

Ja sam mišljenja da bi svaki klub koji igra na visokom nivou stalno trebao imati ambicije za neki progres, odnosno napredak. A mislim da se među tim klubovima Dinamo svakako nalazi. Situciija u klubu je super, ali, naravno, ako budemo igrali u evropskim takmičenjima to bi bila velika stvar za Dinamo kao klub.”

 

Kakvi su izgledi da sa Dinamom ove godine zaigrate u Ligi Evropskih prvaka?

Teško je to unaprijed reći, ali naravno da je želja da se nastupi u kvalifikacijama za Ligu Evropskih prvaka ili Evropa ligu velika, i da ćemo dati sve od sebe na ljeto ukoliko budemo igrali kvalifikacije. A smatram da Dinamo ima dobre šanse za takvo nešto.”

 

Da li, pored vas, ima još bosanskohercegovačkih internacionalaca ili bosanskohercegovačkih trenera u rumunjskoj Ligi 1, i da li poznajete neke od njih?

U Dinamu nema ni jedan fudbaler iz Bosne i Hercegovine osim mene, a također, još se nisam susretao ni sa nekim trenerom iz Bosne i Hercegovine u rumunskoj ligi.”

 

S obzirom da ste ranije sa dosta uspijeha igrali i u Danskoj, tačnije u tamošnjem prvoligašu Odenseu, i imate i danski pasoš, da li ste imali poziva da nastupite za Dansku reprezentaciju?

Imao sam poziv da igram za dansku U18 reprezentaciju i to je na tome ostalo. Moja želja i prioritet je uvijek bila reprezentacija Bosne i Hercegovine i tako će ostati do kraja moje karijere.”

 

Da li pratite bosanskohercegovački nogomet, konkretno, Premijer Ligu BiH i reprezentaciju BiH?

Pratim naravno, to je dio moga posla, ali i činim to i iz ličnog zadovljstva. Uvijek mi je drago gledati nastupe svoje zemlju, a imamo izuzetno dobru reprezentaciju.”

 

Da li ste imali poziv u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, i da li u budućnosti očekujete poziv, u ovom slučaju selektora Baždarevića?

Mislim da svaki igrač iz Bosne i Hercegovine koji se bavi sa profesionalno fudbalom ima veliku želju nastupati za tim svoje države, i da je poziv za reprezentaciju ispunjenje sna u svakom smislu, a da li očekujem poziv ili ne, ne znam kako bih vam odgovorio, osim da je do selektora da odluči ko je njemu u koje vreme potreban u ekipi, a kad bude moje vrijeme, ja ću sigurno biti spreman i fizički i psihički. Ali, još sam ja mlad i ima vremena za to (šala mala).”

 

Kakvi su vaši planovi vezani za Dinamo, ali i onako generalno?

Teško je u fudbalu reći o budućnosti na duge staze. Dinamo je dobar klub i trenutno su nam ambicije velike i želimo napraviti dobre rezultate, i moje je da koncentracija i fokus budu na tome, a sta će biti nadalje to ćemo vidjeti.

 

Hvala Vam na izdvojenom vremenu za sportskevijesti.com, želimo vam mnogo uspjeha u nastavku karijere, a ove sezone da zaigrate u Ligi Evropskih prvaka!

Hvala i vama na iskrenim željama, i vama također, puno sreće i uspijeha u daljem radu” – zaključio je današnji razgovor za SPORTSKE VIJESTI, Azer Busuladžić, potencijalni reprezentativac BiH, i trenutno nogometaš Dinama iz Bukurešta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *