18/05/2024

Prije samo nekoliko dana odigrani su uzvratni mečevi Evropa lige, drugog po rangu klupskog takmičenja u Evropi, a prije nešto više od tri decenije, u polufinalu tadašnjeg Kupa UEFA, igrao je i jedan bosanskohercegovački klub, sarajevski Željezničar

Na današnji dan, 24. aprila 1985. godine, dakle, prije 32 godine, odigrala se najslavnija, ali i najtužnija utakmica u historiji Željezničara, ali i klupskog nogometa u Bosni i Hercegovini.

Tada je Željezničar bio samo dvije minute udaljen od prolaska u finale Kupa UEFA i okršaja s velikim Realom iz Madrida, Kupa UEFA u kojem su se te godine takmičili velikani Intera, Fiorentine, Ajaxa, Manchester Uniteda, Tottenhama, HSV-a, Atletica PSV-a, PSG-a i madridskog Reala.

Ekipa Željezničar je prvobitno je te sezone izbacila bugarski Sliven (ukupno 5:2), švicarski Sion (3:2), rumunjsku Universitateu (4:2) i sovjetski Dinamo Minsk (3:1), a u polufinalu ih je čekao tada izuzetno jaki mađarski Videoton.

Prva polufinalna utakmica igrala se 10. aprila 1985. u Mađarskoj, u Szekesfehervaru, a Videoton je sa rezultatom 3:1 pobijedio sarajevske “Plave”. Ipak, Željo je te sezone nekoliko puta pokazao da se može vratiti iz takvog minusa, a posebno na svom terenu, na Grbavici.

Uz rekordnu posjetu na stadionu Grbavica, Željezničar je dočekao Mađare, a već u petoj minuti poveo sa 1:0, a strijelac je bio Bahtić, da bi sredinom drugog dijela igre, Grbavica bila u delirijumu kada je Čurić zabio za 2:0, odnosno, rezultat koji je Želju vodio u finale protiv Reala.

Međutim, dvije minute prije kraja susreta, dogodio se trenutak koji niti jedan navijač Željezničara ni do danas ne može zaboraviti. U jednom od rijetkih napada mađarske ekipe, lopta je došla do Csuhayija koji je pogodio za prolazak Videotona i nevjericu na stadionu. Bio mu je to prvi od dva golova u dresu mađarskog kluba ikada.

Nakon Videotona, Željo se do danas nije uspio približiti sličnom uspjehu, a mnogi igrači te generacije su odmah nakon te utakmice, i šokantnog ispadanja u polufinalu drugog po jačini kontinentalnog takmičenja u Evropi, mahom, napustili klub.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *