19/05/2024

Liga za prvaka i Liga za opstanak, kao što je poznato, imaju raspored od deset prvenstvenih kola, a nakon odigranog 5. kola u obje grupe, nalazimo se na polovini ovog premijernog sistema takmičenja u okviru Premijer lige BiH.

 

Liga za prvaka

Foto: sportskevijesti.com

 

Nakon 5. odigranih kola u Ligi za prvaka, odnosno, polovine od ukupnih 10. kola koliko treba da bude odigrano do kraja prvenstva, ono što se promijenilo u odnosu na vrijeme uoči zvaničnog starta ovog dijela prvenstva su dvije stvari, prva, da je trenutni lider ekipa Željezničara sa 55 osvojenih bodova do sada, a podsjećanja radi, nakon regularnog dijela prvenstva lider je bio Zrinjski, koji trenutno ima 54 boda, i druga stvar koja se promijenila jeste ta da su preostala, umjesto tri, dva tima kao najveći favoriti da dođu do titule prvaka Bosne i Hercegovine, i to, trenutni lider prvenstva Željezničar, i branilac naslova iz prošle sezone, mostarski Zrinjski, dok ekipa Sarajeva, koja je bila u sličnom bodovnom položaju pred početak Lige za prvaka kao i pomenuti dvojac, čini se, polahko posustaje u ovoj utrci, a trenutno ima 50 osvojenih bodova u dosadašnjem dijelu sezone.

Istina, i Željezničar, i Zrinjski i Sarajevo još uvijek nemaju poraz u Ligi za prvaka, međutim, ono što je napravilo razliku između vodećeg dvojca, Željezničara i Zrinjskog i trećeplasiranog Sarajeva je činjenica da Sarajevo, u odnosu na ova dva tima još uvijek ne zna za pobjedu u Ligi za prvaka na domaćem terenu, te zbog toga trenutno za liderom Željezničarom zaostaje pet, a za drugoplasiranim Zrinjskim četiri boda.

Što se rasporeda utakmica do kraja sezone tiče, u najpovoljnijoj poziciji je Željezničar koji u preostalih pet mečeva na domaćem terenu čeka najvećeg konkurenta ove sezone, ekipu Zrinjskog, te Radnik iz Bijeljine, dok u goste idu Slobodi, pa Krupi, a potom, vječitom rivalu, Sarajevu.

Drugoplasirani Zrinjski, koji trenutno zaostaje jedan bod za Željezničarom, do kraja prvenstva na domaćem terenu dočekuje trećeplasirano Sarajevo, i tuzlansku Slobodu, a u goste ide, dakle, Krupi, Željezničaru i Radniku iz Bijeljine.

Trećeplasirano Sarajevo, pored bodovnog zaostatka za vodećim dvojcem, ima i najteži raspored do kraja sezone, pošto na domaćem terenu dočekuje Slobodu iz Tuzle, i gradskog rivala, ekipu Željezničara, a gostuje Radniku, Zrinjskom, i Krupi do kraja prvenstva.

Što se tiče timova koji se bore za poziciju broj četiri, tu se stanje nije mijenjalo od početka Lige za prvaka pa do ovog trenutka, barem što se pozicija na tabeli tiče u periodu pred početak Lige za prvaka i pozicija u ovom trenutku.

Dakle, Radnik iz Bijeljine uoči početka Lige za prvaka bio je na četvrtom mjestu na tabeli, baš kao što je i sada, a trenutno ima 39 bodova, Sloboda je bila petoplasirana, gdje se i sada nalazi, s tim da su sada bodovno poravnati sa četvrtoplasiranim Radnikom i imaju, također, kao i bijeljinci 39 osvojenih bodova do ovog trenutka, dok je tim Krupe regurni dio sezone završio na šestom mjestu, istom mjestu gdje se nalazi i u ovom trenutku, a trenutno imaju 37 osvojenih bodova i ravnopravno konkurišu Radniku i Slobodi u borbi za poziciju broj četiri koja u određenim varijantama garantuje izlazak na evropsku nogometnu scenu.

Sve u svemu, očekuje nas uzbudljiv nastavak sezone u Ligi za prvaka u preostalih pet kola, a prvenstvo se nastavlja u subotu, 29. aprila susretima 6. kola.

 

Liga za opstanak

 

Foto: sportskevijesti.com

 

U Ligi za opstanak, slično kao i u Ligi za prvaka, također, promijenile su se dvije stvari u odnosu na vrijeme prije zvaničnog početka Lige za opstanak.

Prva stvar koja se promijenila jeste ta da je “fenjeraš” Olimpic skoro pa izgubio sve šanse za opstanak u društvu najboljih s obzirom na to da pet kola prije kraja prvenstva zaostaje sedam bodova za desetoplasiranim Vitezom, i druga stvar koja se promijenla jeste ta da je zenički Čelik u potpunosti istopio bodovni zaostatak koji je imao uoči zvaničnog početka Lige za opstanak, i koji je iznosio osam bodova za tada desetim Metalleghe-om, a koji sada iznosi samo jedan bod zaostatka za trenutno desetim timom lige, Vitezom, i samo dva boda zaostatka za trenutno devetim Metalleghe-om.

Od ostalih timova, Široki Brijeg i Mladost DK zadržali su pozicije sedam, odnosno osam, ali i bodovnu razliku u odnosu na naj ugroženije timove, i nakon 5. kola Lige za opstanak i dalje su rasterećeni što se tiče briga oko opstanka u Premijer ligi BiH, a primjera radi, osmoplasirana Mladost DK trenutno ima 32 osvojena boda do sada i bježi osam bodova ekipi Čelika koji je prvi ispod “crte”.

Što se rasporeda do kraja prvenstva tiče, najlakši raspored u nastavku borbe za opstanak ima tim Čelika, koji igra na domaćem terenu protiv Mladosti, Metalleghe-a, i Olimpica, dok gostuje Vitezu i Širokom Brijegu, i u najboljoj je prilici da i naredne sezone igra u društvu najboljih.

Nakon Čelika, drugi najbolji raspored ima tim Metalleghe-a, i to na domaćem terenu igra protiv Viteza, Olimpica, i Širokog Brijega, a gostuje Čeliku i Mladosti DK.

U naj nepovoljnijoj situaciji je tim Viteza koji do kraja prvenstva gostuje Metalleghe-u, Širokom Brijegu i Olimpicu, a dočekuje na domaćem terenu Čelik i Mladost DK.

Što se tiče ekipe Olimpica, koji se nalazi na posljednjem mjestu na tabeli, oni imaju još samo teoretske šanse da i naredne sezone igraju u Premijer ligi, a one se zasnivaju na svim pobjedama do kraja prvenstva i uz, po njih, povoljne rezultate ostalih susreta.

I u Ligi za opstanak, nema sumnje, ništa manje neće biti zanimljivo u odnosu na Ligu za prvaka, a Liga za prvaka nastavlja se, također, 29. aprila mečevima 6. kola.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *