18/05/2024

U bosanskohercegovačkom nogometnom ligaškom sistemu aktuelna sezona u svim rangovima takmičenja ulazi u svoju završnicu.

Pa tako, u Premijer ligi BiH, najvišem rangu bh nogometa, ostalo je par kola do kraja prvenstva, a konačni izgled tabele vrlo je neizvjestan, u 1. ligi FBiH, drugom po rangu nogometnom takmičenju u BiH, također, sama je završnica prvenstva i slično kao i u Premijer ligi, još uvijek se ne nazire konačni izgled tabele ni putnik u Premijer ligu BiH, dok u 2. ligi FBiH, – grupa Jug, trećem po rangu takmičenju u Bosni i Hercegovini, situacija oko putnika u viši rang takmičenja, 1. ligu FBiH, poprilično je izvijesna.

Naime, FK Igman iz Konjca nalazi se na prvom mjestu prvenstvene tabele i na šest kola do kraja prvenstva ima 13 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca, tim Posušja, i ima velike izglede da sljedeće sezone zaigra u 1. ligi FBiH.

Tim povodom, sportskevijesti.com kontaktirale su šefa stručnog štaba FK igman Konjic, Amira Halilovića, te smo razgovarali o najvećim uspijesima FK Igman u klupskoj historiji, trenutnoj situaciji u ovom klubu, te o aktuelnim temama koje se tiču eventualnog plasmana FK Igman u viši rang takmičenja.

Šef stručnog štaba Fudbalskog Kluba Igman iz Konjica, Amir Halilović, korektno je odgovorio na naša pitanja, i pitanja koja zanimaju naše čitaoce:

 

Da li po vašem mišljenju FK Igman može očuvati lidersku poziciju koju u ovom trenutku ima na tabeli u 2. ligi FBiH – grupa Jug?

Naravno da može, imamo 13 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca, tim Posušja, a ostalo je šest kola do kraja prvenstva. Mi ćemo biti novi-stari prvaci, s obzirom da smo i prošle sezone bili prvaci, ali razigravanje za ulazak u 1. ligu FBiH nismo igrali zbog toga što nismo imali juniorski i kadetski pogon u takmičarskoj formi. Ove godine nemamo taj problem, a nema ni razigravanja, tako da ćemo očuvati bodovnu prednost i plasirati se u viši rang takmičenja.”

 

Ima li FK Igman u ovom trenutku igrački kadar koji može kvalitetom zadovoljiti igranje u 1. ligi FBiH?

Igman u ovom trenutku nema baš u potunosti dovoljno kvalitetan igrački kadar za igranje u 1. ligi FBiH, s obzirom na to da smo mi za ovu aktuelnu sezonu doveli igrački kadar koji je dovoljno kvalitetan da izbori nastup u višem rangu, ali ne i kadar za viši rang, međutim, u svakomm slučaju, mi ćemo se pojačati za nastupanje u 1. ligi FBiH kako bi adekvatno odgovorili izazovu igranja u tom rangu takmičenja.”

 

Kakva je trenutno finansijska situacija u klubu u ovom trenutku, odnosno, da li FK Igman može u tom segmemtu parirati klubovima iz višeg ranga takmičenja, ukoliko eventualno izbori plasman u 1. ligu FBiH?

Mi trenutno po tom pitanju dobro stojimo, a već i ranije smo bili u 1. ligi FBiH, ali smo, nažalost, ispali, međutim, mi i finansijski i infrastrukturno zadovoljavamo standarde igranja višeg ranga takmičenja od ovog u kome trenutno igramo.”

 

Da li ste upoznati da li klupsko rukovodstvo ima namjeru uložiti u infrastrukturu, konkretno, renoviranje gradskog stadiona u Konjicu po ugledu na, recimo, klubove iz Premijer lige BiH?

 

U toku su pripreme za renoviranje stadiona, biće postavljena plastična trava na pomoćni teren, također, biće preuređene svlačionice, a planirano je i postavljanje stolica na tribinama stadiona. U svakom slučaju renoviranje stadiona je ušlo u budžet ove godine.”

 

S obzirom da je tim lider na prvenstvenoj tabeli sa veoma dobrim izgledima da naredne sezone igra viši rang takmičenja, kakav je odaziv publike na Gradskom stadionu, i ima li FK Igman, generalno, podršku grada i lokalnih vlasti?

 

Što se tiče posjete na tribinama, nisam baš u potpunosti zadovoljan tim segmentom, s obzirom na to da su mečevi Igmana ranije bili jedni od najposjećenijih u 1. ligi FBiH, a nekad smo se borili i za ulazak u Premijer ligu BiH, tako da igranje u nižem rangu, na što publika vjerovatno nije navikla, moguće da je najveći razlog nešto slabije posjete ove sezone. Što se tiče podrške grada i lokalnih vlasti, pa po tom pitanju sam zadovoljan, s obzirom da je ta podrška u realnim okvirima mogućnosti gradskih vlasti.”

 

Da li vam je poznato koji su najveći uspjesi FK Igman u historiji kluba?

 

Najveći uspjeh kluba u nekadašnjoj državi je susret o kom se u Konjicu i dan danas priča, a to je duel sa NK Zagrebom kada smo igrali za ulazak u 1. Saveznu ligu SFRJ, ali, nažalost, poraženi smo rezultatom 2:1, te se nismo uspijeli plasirati u najviši rang Jugoslovenskog fudbala. Što se novije klupske historije tiče, najveći dosadašnji uspjeh kluba je razigravanje za ulazak u Premijer ligu BiH, 1998 godine, a to je bila moja generacija, kada sam, dakle, i ja bio aktuelni igrač i kapiten FK Igman. Mi smo tada igrali dvomeč sa sarajevskim Olimpicom, ali, nažalost, u dva meča smo poraženi, odnosno na domaćem terenu odigrali smo 0:0, a u Hrasnici smo poraženi rezultatom 2:1, te nismo uspijeli izboriti plasman u Premijer ligu BiH te godine.”

 

I pitanje za kraj našeg današnjeg razgovora je, kakvi su vaši budući lični planovi vezano za FK igman?

 

Moj lični plan vezan za FK Igman bio je uvesti klub u 1. ligu FBiH, a što se dugoročnog plana tiče, u ovom trenutku ne posjedujem profesionalnu trenersku licencu, tako da, kako sada stvari stoje, nemam se namjeru profesionalno baviti poslom fudbalskog trenera, s obzirom da sam, između ostalog, i uposlenik u javnom sektoru grada Konjic, tako da, u ovom trenutku nije mi dugoročni prioritet posao fudbalskog trenera”

 

Hvala Vam za izdvojeno vrijeme za SPORTSKE VIJESTI, sve najbolje u ime sportskevijesti.com!

 

Hvala i vama, također, i vama sve najbolje u nastavku daljeg rada”završio je današnji razgovor za SPORTSKE VIJESTI, šef stručnog štaba FK Igman Konjic, Amir Halilović.

Foto: FK Igman Konjic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *