11/05/2024

Sinoć su u okviru finala doigravanja za prvaka Bosne i Hercegovine u košarci, u dvorani “Mirza Delibašić” snage odmjerili Bosna Royal i Igokea iz Aleksandrovca, a prvi susret, napomene radi, dobili su aleksandrovčani, odnosno uoči ovog duela imali su vodstvo od 1-0 u finalnoj seriji.

Bosna se nakon nekoliko godina apstinencije i turbulentnog perioda u klubu, ovim sudjelovanjem u finalu doigravanja za prvaka BiH, na najbolji način vratila na pravi put, i ovaj finalni ogled velika je prilika popularnim “Studentima” da osvoje titulu prvaka BiH, i izbore regionalnu ABA ligu, a ekipa sportskevijesti.com odlučila je medijski popratiti ovu veoma važnu utakmicu doigravanja za prvaka BiH.

Početak susreta, istina, bolje otvaraju gosti, i prave početno vodstvo od 6:0, međutim, od tog trenutka, pa do kraja meča, to je bila najveća prednost koju su gosti na ovom susretu uopšte imali.

U prvoj četvrtini, dakle, nakon početnih 6:0 za Igokeu, dosta izjednačena košarka, i oba tima imala su svoje mini-serije, da bi ova četvrtina, ipak, pripala Bosni rezultatom 18:14.

U drugoj četvrtini Bosna je igrala dosta bolje od svojih rivala iz Aleksandrovca, te napravila osjetniju prednost, koja je u jednom trenutku iznosila, na ovom meču, maksimalnih deset koševa razlike, a rezultat je u tom trenutku glasio 40:30 za “Studente”.

Ipak, do kraja poluvremena Igokea je nešto smanjila taj zaostatak, pa se na odmor otišlo pri vodstvu Bosne rezultatom 40:33.

U drugom poluvremenu, preciznije, u trećoj četvrtini, domaći su jednom kvalitetnom igrom, prije svega, u odbrani, čuvali stečenu prednost sa kraja prvog poluvremena, a ona je varirala između pet i deset koševa razlike, dakle, u korist Bosne, pa je nakon tri četvtine igre na semaforu stajalo 59:52 za domaći tim.

U prvih pet minuta posljednje, četvrte četvrtine, Bosna je održavala stečenu prednost, međutim, košarkaši Igokee pogađaju par šuteva za tri poena, dok, s druge strane, košarkaši Bosne ne uspijevaju realizirati svoje napade, pa se prednost domaćih u jednom trenutku potpuno istopila, a gosti su nakon dugo vremena stigli do izjednačenja, tako da je rezultat na četiri minute prije kraja susreta glasio 64:64.

Uzbudljiva završnica susreta ipak pripada “Studentima”, tačnije, nekadašnji reprezentativac BiH, iskusni Saša Vasiljević preuzima stvari u svoje ruke, te sa dvije vezane “trojke”, pravi ključnu razliku između dva tima u tom trenutku, i Bosni na dvije minute do kraja susreta vraća šest poena prednosti, a koja će se ubrzo ispostaviti i presudnom.

U preostale dvije minute susreta domaći nisu dozvolili gostima eventualni povratak u ovaj meč, te su mirno priveli ovaj susret kraju, a konačni rezultat po isteku 40 minuta igre glasio je 76:71 za Bosnu.

Ekipa Bosne ovom zasluženom pobjedom poravnala je u finalnoj seriji na 1-1, a serija se inače, igra na tri dobijena meča, dok se naredni meč igra u Laktašima, 13. maja, kada će domaćin ponovo biti Igokea.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *