20/05/2024

Sinoć je u dvorani “Mirza Delibašić” u Sarajevu, odigrana četvrta utakmica finalne serije košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine između sarajevske Bosne Royal i Igokee iz Aleksandrovca, koju je medjiski popratila, između ostalog, i ekipa iz sportskevijesti.com.

Uoči ovog susreta tim iz Aleksandrovca vodio je u ovoj finalnoj seriji rezultatom 2-1, te im je za titulu prvaka BiH za ovu sezonu bila potrebna još samo jedna pobjeda, a priliku za takvo nešto imali su već sinoć u Sarajevu.

I dobro su počeli. U prvoj četvrtini, nakon uvodnih par minuta, Igokea počinje da pravi rezultatsku razliku, istina, ne neku osjetnu razliku, ali ipak, razliku između četiri i osam poena, pa su tako nakon prve četvrtine gosti vodili rezultatom 24:18, prije svega, zahvaljujući šutevima za tri poena u kojima su prednjačili Vuk Radivojević i amerikanac Robinson.

U drugoj četvrtini, i Bosnu je “krenula trojka” pa domaćin uspjeva doći do rezultatskog poravnanja, te i minimalnog vodstva, odnosno, sredinom druge četvrtine, rezultat na semaforu u jednom trenutku glasio je 33:32 za “Studente”.

Nakon tog preokreta, gosti uzimaju time-out, nakon kojeg, ponovo kreće Igokeina uspješna serija šuteva za tri poena u režiji, ponovo, Robinsona i Radivojevića, pa tako tim iz Aleksandrovca opet pravi osjetniju razliku koja u jednom trenutku iznosi devet poena prednosti, tačnije, na minut do kraja prvog poluvremena rezultat je glasio 49:40 za goste. Bosna do kraja prvog dijela igre sa linije slobodnih bacanja smanjuje rezultatski zaostatak na 49:41 za Igokeu, i za, ujedno, rezulat sa kojim se otišlo na odmor.

U nastavku, odnosno, u trećoj četvrtini, ponovo velika serija Bosne, pogađali su domaći iz svih pozicija, dok je goste šut u jednom periodu poptuno stao.

Proradili su, prije svega, Saša Vasiljević i Goran Ikonić sa vezanim trojkama, te, centar Šturanoć u igri iz reketa, i uz kvalitetnu igru u odbrani, donijeli “Studentima” potpuni preokret, odnosno, od osam koševa zaostatka na poluvremenu, domaći tim je došao u situaciju da sredinom trećeg perioda igre ima, osam koševa prednosti, a razultat je u tim trenucima glasio 58:50 za Bosnu.

Do kraja četvrine, s obzirom da su oba tima do tada već bila ispunila bonus sa po pet timskih prekršaja, mahom su se izvodila slobodna bacanja, odnosno, na taj način igralo se koš za koš, i ukupni rezultat nakon tri perioda igre glasio je 69:61, dakle, za Bosnu Royal.

U četvrtu, posljednju četvrtinu, nakon dva realizovana napada domaćih i maksimalnog vodstva od deset poena razlike, odnosno, rezultata 73:63 u tom trenutku, ipak, ponovo, bolje ulaze gosti, i koševima sinoć izuzetno raspoloženog Robinsona, gosti potpuno tope rezultatsku prednost Bosne, pa je sredinom posljednje dionice rezultat na semaforu glasio 73:70 za Bosnu, nakon čega je domaći trener uvidio da je “vrag odnio šalu”, te pozvao time-out.

Ipak, u posljednjih pet minuta igre, domaći su ponovo zaigrali čvrsto u odbrani, a u napadačkoj sferi igre, pored raspoloženog tokom cijelog toka meča, centra Šturanovića, “bude” se ponovo veterani Vasiljević i Ikonić, te svojim trojkama vraćaju Bosni prednost od 79:73, za, kud i kamo mirniju završnicu susreta.

Nakon još jedne serije slobodnih bacanja, i nekoliko koševa iz igre sa obje strane, u posljednje dvije minute susreta Bosna ulazi za prednošću od 85:80.

U samom finišu susreta, tačnije, nakon iskorišenih napada u posljednjoj minuti susreta sa obje strane, “Studenti” su stekli prednost od 88:81, i to kapitalno vodstvo očuvali u preostalom vremenu do kraja ovog meča.

Najzad, konačni rezultat ovog meča glasio je 90:81 u korist domaćih, a na taj način je Bosna Royal upisala i drugu, sasvim zasluženu, domaću pobjedu u finalnoj seriji, te izjednačila na 2-2, uoči, posljednje, pete i odlučujuće, utakmice koja se igra u Laktašima.

Kod domaćih najbolji je bio Šturanović sa 27 koševa, ujedno, najbolji pojedinac susreta, a kod gostiju najviše koševa ubacio je Robinson, tačnije 22 postignuta koša na sinoćnjoj utakmici.

Nakon pobjede uslijedilo je veliko slavlje domaće publike, a najveći aplauz, ipak je dobio, domaći košarkaš Saša Vasiljević, kojem je ovo, kako je ranije najavio, bio oproštajni meč u košarkaškoj karijeri, i samim tim, posljednji nastup pred sarajevskom publikom u dresu Bosne, i koji je nakon meča davao izjave za brojne medije koji su se nalazili u dvorani “Mirza Delibašić” u tom trenutku, a među kojima se nalazio i reporter sportskevijesti.com.

Foto: print_screen/sportsport.ba

Nakon izjava koje je Vasiljević dao okupljenim novinarima, reporter sportskevijesti.com iskoristio je prilku da nakratko porazgovara sa nekadašnjim reprezentativcem Bosne i Hercegovine:

S obzirom na to da ste već ranije najavili da vam je ovo oproštajni meč u aktivnoj igračkoj karijeri, nas zanima da li ćete i dalje, i u kojoj mjeri, biti prisutni u košarci, konkretno, Bosni, i na koji način?

Kako sam i najavio, istina je da mi je ovo oproštajni meč, jednostavno, u glavi sam u košarci, i imam veliku ljubav prema ovoj igri, ali tijelo me više ne sluša kao nekad, tako da je to to. Biću i dalje prisutan u košarci, Bosna je klub koji ja volim, i maloprije sam rekao da će ovaj klub zauvijek ostati u mom srcu, ali neću u Bosni obavljati nikakve funkcije, pošto sada moram biti uz porodicu, jer mi djeca kreću u školu, tako da mi je to trenutno prioritet.”

 

Ipak, rekli ste da ćete biti prisutni u košarci, na koji način ćete i dalje davati doprinos ovom sportu?

Biću svakako i u budućnosti prisutan u košarci, ali kao trener u mlađim kategorijama.”

 

Možete li nam otkriti malo više detalja o vašoj budućoj trenerskoj karijeri, konkretno, u kojem klubu nastavljate kao trener u mlađim kategorijama?

Ne mogu vam sad govoriti o tim detaljima, ali u svakom slučaju, bićete blagovremeno obavješteni. Sve u svemu, vidjećemo. Vidjećemo!”

 

U svakom slučaju ekipa sportskevijesti.com želi vam sve najbolje u budućoj trenerskoj karijeri, i u naše ime hvala Vam za sav doprinos koji ste dali KK Bosni i košarkaškoj reprezentaciji BiH!

Hvala i vama, sretno i vama u vašem radu”završio je ovaj kratki razgovor za SPORTSKE VIJESTI, nekadašnji reprezentativac BiH, i do sinoć član KK Bosna Royal, Saša Vasiljević.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *