18/05/2024

Ovogodišnji debitant i senzacija u Bundesligi, Red Bull Leipzig je, kao što je poznato, obezbijedio svoj historijski nastup u grupnoj fazi Ligi Evropskih prvaka naredne sezone, međutim, upitno je da li će klub iz Leipziga zaista igrati najjače evropsko klupsko takmičenje?!

Vlasnici Red Bull Leipziga ujedno su vlasnici i Red Bull Salzburga, koji je, također, osigurao Ligu Evropskih prvaka naredne sezone, odnosno, igraće pretkola tog takmičenja, s obzirom da su matematički osigurali titulu prvaka u Austriji u ovoj aktuelnoj sezoni.

Prema pravilima UEFA, dva kluba kojima su isti vlasnici ne mogu igrati u istom takmičenju zbog regularnosti istog, konkretno u ovom slučaju, Ligi Evropskih prvaka, a s obzirom da je Salzburg prvak svoje države, a Leipzig nije, u tom slučaju prednost ide na stranu austrijske ekipe, pa bi se vrlo lahko moglo desiti da historijski uspijeh kluba iz Leipziga, zapravo, ne bude adekvatno nagrađen.

Šta će od svega toga biti, biće poznato u narednom periodu, ali kako sada stvari stoje, Red Bull Leipzig, po svemu sudeći, gledaćemo naredne sezone u grupnoj fazi Evropske lige.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *