18/05/2024

U 1. ligi FBiH, odnosno, drugom po rangu takmičenju u Bosni i Hercegovini ostala su, kao što je poznato, još četiri kola do kraja šampionata, a mi ćemo se, nakon što smo analizirali eventualni rasplet u borbi za prvaka, ovaj put pozabaviti oko onih najugroženijih timova od kojih će neki opstati, ali neki će biti putnici u niži rang takmičenja u Bosni i Hercegovini.

U drugom po jačini takmičenju u BiH, ove sezone ispada pet timova, a tako je, recimo, u ovom trenutku izvijesno da je Novi Travnik koji se nalazi na posljednjem mjestu sa samo 9 osvojenih bodova do sada, odavno putnik u niži rang takmičenja, pa ovaj tim nećemo uzeti kao predmetni za analizu.

Za rubriku “vjerovali ili ne” kazuje podatak da je matematički opstanak osigurala samo prvoplasirana Bosna iz Visokog, koja ima 48 bodova, dakle, 14 bodova više od prvog tima koji je u zoni koja vodi u niži rang takmičenja, a tu se nalazi 11-ta Čapljina sa 34 boda.

No, krenimo redoslijedom ugroženih timova kako u ovom trenutku nalaže tabela, pa tako na poziciji osam, odnosno, poziciji koja garantuje opstanak u 1. ligi FBiH, nalazi se Bratstvo iz Gračanice koje do ovog trenutka ima 36 osvojenih bodova, potom, na devetom mjestu, nalazi se Velež iz Mostara sa, također, 36 osvojenih bodova, deseto je Goražde sa istim brojem bodova kao Bratstvo i Velež, dakle, 36 do sada, i konačno, na posljednjoj poziciji koja u ovom trenutku garantuje opstanak nalazi se tim Jedinstva iz Bihaća sa 35 bodova do ovog momenta.

Svi ovi timovi, faktički do kraja sezone, moraće sa istim strepnjama igrati od susreta do susreta, i sa istom zebnjom u međuvremenu osluškivati rezultate konkurenata u borbi za prviligaški status, koji igraju u istom trenutku kad i oni.

Ipak, najzanimljivija situacija je ona “ispod crte”, odnosno, koji bi od timova koji su trenutno “ispod crte” mogao/li do kraja sezone “zasjesti” na poziciju “iznad crte”, preciznije, ko prema trenutnom raspooredu ima najveće šanse da se spasi ispadanja u niži rang, a da se u ovom trenutku nalazi u zoni koja vodi u 2. ligu FBiH?!

 

Raspored Čapljine:

Na poziciji broj 12 nalazi se ekipa Čapljine sa 34 boda, i ima samo bod manje od “prvog sigurnog” tima, odnosno bihaćkog Jedinstva.

Čapljinci do kraja sezone imaju dva meča odigrati kao domaćini i dva kao gosti, a prvo će put otpisanog Novog Travnika, i tu se, kada se realno sagledaju stvari, očekuje trijumf gostiju, dakle, u ovom slučaju Čapljine, potom su dva puta domaćini, i to protiv direktog konkurenta u borbi za opstanak, ekipe Goražda, koju, ukoliko savladaju na domaćem terenu, i uz pomenutu eventualnu pobjedu u gostima kod Novog Travnika, biće veoma blizu cilja, a to je opstanak u 1. ligi FBiH.

Nakon toga čekaju Slogu iz Siminog Hana, gdje će im, u nekim varijantama, možda i jedan osvojen bod biti vrijedan kao tri, a to ovisno o ostalim rezultatima njihovih konkurenata, i najzad, u posljednjem kolu gostuju kod “davljenika” Bosne Seme, gdje će do tada biti poznato kome će, i da li će ikome, ovaj meč biti od ikakvog značaja.

 

Raspored Budućnosti iz Banovića:

Foto: sportskevijesti.com

Pored Čapljine, kakve-takve šanse da se spasi ima i tim Budućnosti iz Banovića, s obzirom da oni trenutno na 13 poziciji imaju 31 osvojen bod, dakle četiri manje od Jedinstva koji je na poziciji koja garantuje opstanak, a već u narednom kolu imaće ispit zrelosti, odnosno, da li ovaj tim ima kapacitet da opstane u ligi ili ne, kada im u goste dolazi komšijski tim, Zvijezda iz Gradačca.

Dakle, ukoliko banovićani savladaju Zvijezdu, produžiće “sebi život”, međutim, ukoliko se to ne desi, Budućnost će se vrlo izvjesno već nakon narednog kola pridružiti Novom Travniku, pa vrlo izvijesno i Bosni Semi, na putu ka 2. ligi FBiH.

Nakon domaćeg meča sa Zvijezdom iz Gradačca, banovićani idu GOŠK-u iz Gabele, koji je pod imperativom pobjede na svakom meču do kraja sezone pošto se gabeljani bore za ulazak u Premijer ligu BiH, i već ovdje bi, ako ćemo gledati stanje na tabeli, odnosno razliku u kvaliteti, mogao biti oproštajni susret Budućnosti od drugog ranga takmičenja u BiH.

Pa ipak, ukoliko, nekim čudom naprave povoljan rezultat u Gabeli, uz, naravno, obaveznu pobjedu protiv Zvijezde na domaćem terenu jedno kolo ranije, Budućnost dočekuje rasterećeni Travnik, i naravno, moraju doći do tri boda ukoliko žele sačuvati nadu uoči posljednjeg kola kada banovićani gostuju Jedinstvu u Bihaću, koje se, također, grčevito bori za opstanak.

Kada sve sve sagleda, Budućnost će veoma teško izboriti opstanak u 1. ligi FBiH, barem kako sada stvari stoje, i po svemu sudući, uz Novi Travnik, i Bosnu Semu, i oni će biti, također, putnik u niži rang takmičenja.

 

Raspored Radničkog iz Lukavca:

Foto: sportskevijesti.com

Radnički iz Lukavca, koji se trenutno nalazi na 14 poziciji, i sa trenutno osvojenih 30 bodova, odnosno pet manje trenutno od prvog tima iznad crte, već pomenutog Jedinstva iz Bihaća, gotovo da nema nikakvih šansi da se spasi ispadanja u niži rang takmičenja, pa čak i uz sve pobjede do kraja prvenstva, jer prostom računicom jasno je da svaki tim koji je iznad crte treba osvojiti šest od 12 mogućih bodova kako bi bio na kraju sezone bolje plasiran od Radničkog.

Realno, teško da Radnički uopšte može savladati sva četiri naredna rivala, a oni redom idu tako što im prvo dolazi, istina, rasterećeni, Travnik, pa onda oni gostuju Jednistvu iz Bihaća, dakle, direktnom konkurentu u borbi za opstanak, potom dočekuju Bratstvo iz Gračanice, da bi u posljednjem kolu gostovali Slogi u Siminom Hanu, koja će izvijesno trebati pobjedu kako bi imali šansu da izbore Premijer ligu, a da ne govorimo da su po kvalitetu, ipak, dosta bolji od tima iz Lukavca u ovom trenutku.

Ako bi kojim čudom, lukavčani, ipak, slavili na sva četiri meča, i dalje ne bi ovisili sami o sebi, već bi se morali nadati po njih povoljnim rezultatima direktnih konkurenata sa ostalih terena, i u svakom slučaju, ovom timu ostaje, dakle, samo teorija da i naredne sezonu budu član 1. lige FBiH.

 

Raspored Bosna Seme iz Sarajeva:

Foto: sportskevijesti.com

Ispod Radničkog koji je trenutno 14-ti na prvenstvenoj tabeli, nalazi se na 15-toj poziciji Bosna Sema sa 29 osvojenih bodova i minimalnim šansama da se spasi od ispadanja iz lige, tako da u ovom trenutku, izuzetno je teško analizirati eventualne mogućnosti oko opstanka u 1. ligi FBiH ovog sarajevskog tima.

Što se samog rasporeda ovog kluba do kraja sezone tiče, Bosna Sema prvo gostuje Veležu u Mostaru, potom dočekuje Novi Travnik, pa im slijedi gostovanje u Goražde kod istoimenog domaćina, da bi naposlijetku, na domaćem terenu dočekali Čapljinu u posljednjem kolu prvenstva.

Slično kao i u slučaju Radničkog iz Lukavca, ni Bosna Sema, čak i uz eventualno sve pobjede do kraja šampionata, svejedno, ne ovisi o sebi, već ovisi o rezultatima konkurenata u borbi za opstanak, tako da će, po svemu sudeći, i ovaj klub naredne sezone igrati u 2. ligi FBiH.

 

Tabela 1. lige FBiH nakon 26. kola:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posljednji, Novi Travnik, od 1. lige FBiH oprostio se već u prvoj polusezoni, tako da je svaka analiza na temu ovog tima u ovom trenutku suvišna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *