18/06/2024

Nogometna takmičenja u Bosni i Hercegovini u ovom formatu, kao što je poznato, datiraju od početka 90-tih godina prošlog vijeka, i od tada do danas, dakle, bio je veliki broj timova koji su osvajali šampionsku titulu u prvenstvu, Kup Bosne i Hercegovine, i također, veliki broj timova igrao je evropska takmičenja i na taj način prestavljao Bosnu i Hercegovinu u evropskim okvirima.

Međutim, vrlo interesantan podatak je da u nepune tri decenije postojanja bosanskohercegovačkog ligaškog takmičenja, veliki broj klubova iz BiH koji su nastupali u pretkolimo nekog evropskog takmičenja danas igraju u drugom, trećem pa čak, i četvrtom po jačini rangu takmičenja u Bosni i Hercegovini.

 

Četiri nekadašnja šampiona Bosne i Hercegovine nastupa u nižim rangovima takmičenja

 

Primjera radi, čak četiri nekadašnja prvaka bosne i Hercegovine, odnosno, četiri tima koji su predstavljali BiH u pretkolima Lige Evropskih prvaka, igraju u nižim rangovima takmičenja, od toga jedan u drugom rangu takmičenja, tačnije, Borac Banja Luka, koji se ove sezone, istina, vratio u Premijer ligu, potom dva tima u trećem rangu takmičenja, odnosno, Brotnjo iz Čitluka i Modriča, te Leotar iz Trebinja koji nastupa u četvrtom rangu takmičenja u Bosni i Hercegovini.

 

Šest timova koji su igrali Evropsku ligu ili Kup UEFA, i Intertoto Kup danas su članovi nižih liga u BiH

 

A šta tek reći za timove koji su Bosnu i Hercegovinu predstavljali u Evropskoj ligi, odnosno, šest timova predstavnika BiH u nekadašnjem Kupu UEFA, i Intertoto Kupu, a koji danas tavore po nižim ligama u Bosni i Hercegovini?! U nižim rangovima takmičenja u BiH danas su redom, Slavija Istočno Sarajevo, od naredne sezone i sarajevski Olimpic, potom Orašje, Žepče, Jedinstvo Bihać, Budućnost Banovići.

 

Prvi tim iz BiH od osamostaljenja koji je nastuapao u nekom evropskom takmičenju, također danas nije član najjačeg ranga takmičenja u Bosni i Hercegovini

 

Interesantan je i podatak da je prvi bosanskohercegovački tim koji je ikada nastupio u nekom evropskom takmičenju od osamostaljenja Bosne i Hercegovine od nekadašnje države bilo Jedinstvo iz Bihaća, nastupivši u Intertoto Kupu 1999. godine. Treba li reći da ni Jedinstvo danas nije član Premijer lige BiH?!

 

Ukupno deset timova koji danas nisu članovi elitnog razreda bh nogometa, dakle, igra u drugom, trećem, ili nižem rangu takmičenja, što je svakako svojevrsni kuriozitet, s obzirom na “svega” sedam timova koji su igrali evropska takmičenja, a koji su trenutno članovi najjačeg ranga takmičenja u BiH, i nadalje, dakle, ukupno 17 različitih predstavnika BiH u eurokupovima, što je također zanimljivo, s obzirom da liga egzistira tek nepunih 30 sezona.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *