18/05/2024

Mladi i perspektivni bosanskohercegovački stručnjak koji je do sada vodio nekoliko timova u Bosni i Hercegovini, svoju trenersku karijeru nastavlja u inostranstvu, preciznije, u Sloveniji.

Nekadašnji trener, između ostalog, Travnika, Metalleghe-BSI iz Jajca koje je uveo u sezoni 2015/16 u Premijer ligu BiH, te Sloge iz Siminog Hana, Nermin Bašić, jučer je zvanično preuzeo člana 2. SNL, ekipu Radomlja, a ovo će, ujedno, biti prvi angažman van granica Bosne i Hercegovine za ovog perspektivnog i kvalitetnog bosanskohercegovačkog stručnjaka.

Tim povodom sportskevijesti.com kontaktirale su Nermina Bašića, kojeg, inače, u nogometnim krugovima zovu još i “novi Ćiro”, aludirajući na nogometno znanje poznatog i proslavljenog bh trenera Miroslava Blaževića “Ćire”, kako bismo naše čitaoce upoznali sa ambicijama ovog kluba, te o njegovim ličnim utiscima vezanim za novi klub u svojoj trenerskoj karijeri, kao i o razlikama u organizaciji klubova u drugom rangu takmičenja u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, odnosno, 2. SNL i 1. ligi FBiH.

Nermin Bašić korektno, kako i dolikuje ozbiljnom treneru, odgovorio je na naša pitanja, odnosno, pitanja koja zanimaju naše čitaoce:

 

Prije svega, želimo da Vam u ime sportskevijesti.com poželimo mnogo uspjeha u novom trenerskom angažmanu! 

Hvala na iskrenim željama!”

 

Ovo je Vaš prvi trenerski angažman van granica Bosne i Hercegovine, šta je presudilo da svoj trenerski put nastavite u inostranstvu, u ovom slučaju Sloveniji?

Moram biti iskren i reći da sam se potrošio u Bosni i Hercegovini. Nisam više mogao biti u poslu gdje je 120% negativna klima u fudbalu i državi, i jednostavno, morao sam otići. Moram biti iskren i reći da mi je jako lijepo bilo u Slogi. Uostalom treneri mole Boga da ih Husić (predjednik Sloge Simin Han) nazove za posao, ali ja jednostavno nisam mogao više raditi u toj ligi i dati 120% svojih mogućnosti. Također, nisam želio da uzimam pare za svoj rad koji ne bi bio onaj pravi, odnosno, maksimalna posvećenost poslu. Rizikovao sam, i evo isplatilo se. Dobio sam svoju priliku u Evropi.

 

Kakve su ambicije kluba u kojem nastavljate treneski posao, a kakva su vaša očekivanja za narednu sezonu?

Imamo velike ambicije, odnosno, stvaranje jednog sistema u kubu koji će biti vrlo zahtjevan i za koji će trebati vremena. Potpisao sam ugovor na tri godine i čeka me veliki posao u ovom klubu. Imam viziju i moram je sprovesti u djelo. Jako teško je dobiti posao u Sloveniji ili drugdje u Evropi. Ne znam da li možete na prstima jedne ruke izbrojati ko je dobio priliku od naših trenera iz Premijer lige da radi u inostranstvu.“

 

Možete li nam otkriti vaše prve utiske vezane za novi klub, odnosno NK Radomlje, te ono što posebno zanima naše čitaoce, a to je razlika u samoj organizaciji jednog kluba u 2. SNL i klub(ov)a u 1. ligi FBiH, s obzirom da, između ostalog, imate iskustvo rada i u 1. ligi FBiH?

Kamp koji posjeduje ovaj klub, to nema niti jedna ekipa u Bosni i Hercegovini. Prelijepo nešto. Ovdje se realno razmišlja, sve je uređeno i nema toliko stresa. Imate mir za rad i što je najbitnije, nema negative i nekih nenormalnih stvari kao u Bosni i Hercegovini.“

 

Nezaobilazno pitanje za kraj našeg današnjeg razgovora odnosi se na reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Kakvo je vaše viđenje raspleta u kvalifikacionoj grupi H, odnosno, da li reperezentacije Bosne i Hercegovine može izboriti jedno od prva dva mjesta i eventualno se plasirati na Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine?

Kao Bosanac i Hercegovac i čovjek koji voli svoju državu želim da vjerujem da možemo napraviti čudo. Realno su nam šanse male, previše smo nekih kikseva napravili. Iskreno se nadam da će inat proraditi kod naših igrača i uz sreću da se neke stvari poklope. Mislim da ćemo mi ipak biti dio Svjetskog prvenstva.

 

Hvala Vam za izdvojeno vrijeme za sportskevijesti.com, sve najbolje u vašem daljem trenerkom poslu!

Hvala i vama, također, sve najbolje u daljem radu!”završio je današnji razgovor za SPORTSKE VIJESTI, Nermin Bašić, novi trener slovenačkog kluba Radomlje!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *