19/04/2024

U glavnom gradu Austrije, Beču, danas je održan žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u rukometu koje će se igrati u Njemačkoj i Danskoj.

U ovom žrijebu bila je i reprezentacija Bosne i Hercegovine koja će igrati u Grupi 6, a protivnici bh rukometašima će biti Švicarska i Estonija.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, podsjećanja radi, bila je nosilac u ovom žrijebu zajedno sa reprezentacijama Rusije, Rumunije, Litvanije, Holandije i Portugala.

Što se susreta kvaliffikacija tiče, oni će se igrati u šest rundi, te će biti pet grupa sa četiri tima i jedna grupa od tri tima, a svi mečevi biće odigrani u oktobru ove godine, te u januaru 2018. godine.

Pobjednici ovih grupa će igrati doigravanje, a pobjednici u doigravanju izboriće plasman na Svjetsko prvenstvo.

Inače, mečevi doigravanja igraju se od 8 do 10. juna, te do 12 do 14. juna 2018. godine, a na Svjetsko prvenstvo direktno se plasirala Francuska koja brani titulu sa prošlog Svjetskog prvenstva, kao i domaćini Danska i Njemačka.

Također, iz Evrope dalje ide i pobjednik narednog Evropskog prvenstva, koje će biti odigrano naredne godine u Hrvatskoj, dok će se ostale ekipe pridružiti ekipama u doigravanju za Svjetsko prvenstvo.

Grupa 1: Rusija, Finska, Slovačka, Luksemburg

Grupa 2: Litvanija, Latvija, Izrael, Gruzija

Grupa 3. Rumunija, Ukrajina, Italija, Farski Otoci

Grupa 4: Portugal, Poljska, Kipar, Kosovo

Grupa 5: Holandija, Belgija, Grčka, Turska

Grupa 6: Bosna i Hercegovina, Švicarska, Estonija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *