29/04/2024

Večeras je na stadionu “Ljudski Vrt” u Mariboru odigran revanš susret 2. pretkola Lige Evropskih prvaka između Maribora i Zrinjskog iz Mostara. Podsjećanja radi, rezultat u prvom meču bio je 2:1 za slovenačkog prvaka koji je “Plemiće” savladao u Mostaru prije sedam dana.

Maribor – Zrinjski Mostar 1:1 (3:2)

U ovom revanš meču Maribor je branio solidan kapital iz Mostara koji je stekao prije sedam dana, odnosno, savladao Zrinjski sa 2:1 u gostima, dok su Mostarci morali odigrati na sve ili ništa, kako bi eventualno, nadoknadili rezultatski zaostatak.

U Maribor je došla i jedna veća grupa navijača Zrinjskog, popularnih “Ultrasa”, njih oko 500, koji su duž čitavog meča davali nesebičnu podršku svojim ljubimcima.

Prvo poluvrijeme nije moglo bolje početi za altuelnog prvaka Bosne i Hercegovine. Igrala se sedma minuta kada jednu dobru akciju “Plemići” pretvaraju u pogodak za vodstvo od 1:0. Naime, Bilbija je dobro prošao kroz sredinu terena, uputio upotrebljiv pas u peterac Maribora, a na pravom mjestu našao se Todorović koji pogađa za vodstvo, i nadu bh prvaku da ipak može napraviti svojevrsno čudo i izboriti plasman u narednu rundu takmičenja.

Izvor: Dailymotion

Nakon vodećeg gola Zrinjskog, izabranici Blaža Sliškovića nisu stali, već su nastavili atakovati ka golu Maribora kako bi postigli i drugi pogodak i došli u poziciju da imaju rezultat koji ih vodi u 3. pretkolo.

Zrinjski je, generalno, bio dosta bolji rival u prvom poluvremenu, stvorio par dobrih prilika za razliku od svog domaćina koji nije napravio niti jednu pozbiljniju šansu, međutim, Maribor u 27. minuti faktički “ni iz čega” dolazi do poravnanja. Jedna, naizgled, bezazlena situacija pretvorena je u pogodak, odnosno, centaršut Vilera sa vrha šesnaesterca vara loše postavljen golmana Zrinjskog, Pirića, i lopta završava u mreži za 1:1.

Izvor: Dailymotion

Nakon izjednačujućeg gola domaćina, ritam igre nešto je opao, i bilo je evidentno da oba tima snagu čuvaju za drugih, i odlučujućih 45 minuta večerašnjeg susreta, pa se na odmor otišlo pri rezultatu 1:1, rezultatu koji je u tim trenucima garantovao Mariboru prolaz dalje.

Nastavak susreta donosi ponovo terensku inicijativu i pritisak Zrinjskog, koji je, očito, dosta spreman došao u Maribor.

Ipak, u 58. minuti prvu šansu u drugom poluvremenu stvaraju domaći, osnosno, Hitić dobro prolazi po desnoj strani i centrira u šesnaesterac Zrinjskog, međutim, Ahmedi se ne snalazi najbolje i dobra prilika za Maribor odlazi u nepovrat.

Nakon te šanse domaćih, Zrinjski je ponovo bilji tim na terenu, i tim koji je stvarao šanse, dok su se domaći sve više okretali očuvanju rezulatata, odnosno, izabranici Darka Milaniča više su razmišljali o svom golu nego o protivničkom.

Sredinom drugog poluvremena oba trenera vršila su izmijene, samo sa različitim ambicijama u tim trenucima meča.

U posljednjih 20-ak minuta susreta očekivana ofanziva Zrinjskog, međutim, domaća odbrana odlijevala je napadima Mostaraca.

Međutim, u jeku napada Zrinjskog Mariboru se u 77. minuti ukazala izgledna prilika da dođe do vodstva, međutim, rezervista Tavares, iako je imao situaciju “oči u oči” sa golmanom Zrinjskog, nije bio precizan, i ostalo je neriješeno u tim trenucima.

U posljednjih desetak minuta. Šef struke Zrinjskog, Blaž Slišković, uveo je još jednog napadača kako bi se pokušao postići taj toliko željeni pogodak, međutim, nogometaši Maribora uspijeli su se odbraniti, i ovaj susret se završio rezultatom 1:1, rezultatom koji je, kada se sagleda večerašnji meč, više sretno nego spretno odveo slovenačkog prvaka u narednu rundu najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Nogometašima Zrinjskog na večerašnjem rezultatu, zalaganju, i igri nema se šta progovoriti, i ispostavilo se da je, ipak, prvi susret odigran u Mostaru bio presudan u ovom dvomeču, te da je, ustvari, tada i odlučen putnik u 3. pretkolo Lige prvaka u pitanju.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *