18/05/2024

Narednog vikenda starta prvenstvo u drugom po rangu takmičenju u Bosni i Hercegovini, Prvoj ligi FBiH, koja, čini se, po kvaliteti nikad nije bila jača.

Gotovo svi timovi u Prvoj ligi FBiH iskoristili su ljetnju pauzu, odnosno, pauzu između dvije takmičarske sezone, kako bi se što bolje pripremili, a u sklopu priprema klubovi su dovodili i ciljana igračka pojačanja za nadolazeće prvenstvo.

To je bio povod nama iz sportskevijesti.com da kontaktiramo najveće igračko pojačanje koje je ovog ljeta stiglo u novog prvoligaša, TOŠK iz Tešnja, Zlatana Gafurovića, inače, nogometaša sa bogatim premijerligaškim i inostranim iskustvom.

Zlatan Gafurović odazvao se našem pozivu i korektno odgovorio na naša pitanja, odnosno, pitanja koja zanimaju naše čitaoce:

 

TOŠK je prošle sezone završio kao prvoplasirani tim u Drugoj ligi FBiH – grupa Centar, i na taj način izborio nastup u Prvoj ligi FBiH. Klub se ovog ljeta igrački pojačavao kako bi adekvatno odgovorio izazovima nastupa u Prvoj ligi FBiH, a vi ste zasigurno najveće igračko pojačanje koje je ovog ljeta stiglo u Tešanj. Možete li nam reći mi kako su prošle pripreme TOŠK-a, koliko ste vi lično zadovoljni, i kakva atmosfera vlada u timu pred početak prvenstva?

Klub je ušao u ligu nakon dugo godina i oko kluba se stvorila prava euforija i pozitivna atmosfera, kako u samom klubu tako i među navijačima. Pripreme su prošle dosta kvalitetno, dobro smo se spremili i spremni dočekujemo prvenstvo. U ekipi vlada sjajna atmosfera i mislim da rezultati neće izostati, a što se mene tiče, odlično sam primljen od saigrača, uprave, stručnog štaba i samih navijača.”

 

Da li vam je poznat podatak ima li klub namjeru dodatno se igrački pojačavati, te da li u TOŠK-u imaju namjeru ulagati u infrastrukturu u narednom periodu poput ostalih klubova u Prvoj ligi FBiH?

Što se pojačanja tiče, klub trenutno pregovara sa nekim igračima, međutim, sad je teško bilo šta na tu temu reći pošto sezona počinje za svega par dana. Po pitanju infrastrukture već se dosta toga uradilo, i još uvijek se non-stop vrijedno radi. Postavljene su nove stolice, uređene su svlačionice i tunel za izlazak na teren…”

 

Kakve su ambicije TOŠK-a u narednoj sezoni, a koje su realne mogućnosti kluba u odnosu na konkrenciju?

Glavni cilj kluba ove sezone je opstanak u ligi, te, generalno, stabilizacija kluba, dok je dugoročni cilj za naredne godine još veći iskorak, kao što je vrh tabele. Po mom mišljenju i viđenju, mi imamo mladu ekipu željnu dokazivanja, iako nam možda fali još par iskusnijih igrača. Međutim, šta je – tu je imamo šta imamo, i mislim da će to biti dovoljno da izborimo opstanak.”

 

Nedavno ste došli u klub, i ne znamo koliko ste upućeni u situaciju na polju finasija u TOŠK-u. Ipak, na osnovu onoga što vam je poznato, recite nam kakva je trenutna finansijska situacija u klubu?

Što se primanja igrača tiče, sad za sad sve je uredno, solidni uslovi za Prvu ligu. Ljudi u klubu su korektni i neće da obećavaju nešto sto ne mogu ispuniti, oni se trude i žele da sve bude redovno.”

 

Kao nogometaš sa dugogodišnjim iskustvom igranja u bosanskohercegovačkom nogometu, odnosno, nogometaš koji, u svakom slučaj, izuzetno dobro poznaje bosanskohercegovače nogometne prilike, koga u nadolazećoj sezoni vidite kao glavne favorite u borbi za plasman u Premijer ligu, a ko bi po vašem mišljenju mogao biti u borbi za opstanak?

Mislim da su Olimpic i Sloga Simin Han glavni kandidati za ulazak u Premijer ligu, s tim da će po mom mišljenju, ipak, Olimpic biti tim koji će prvi proći kroz cilj. Od ostalih najozbiljnijih kandidata za plasman u Premijer ligu, tu su još Velež i Bosna iz Visokog, međutim, mislim da ipak, neće moći pratiti ove dvije ekipe. Što se borbe za opstanak tiče, Rudar iz Kaknja, Orašje i Bratstvo su timovi koji po mom mišljenju neće imati problema oko opstanka, dok će sve ostale ekipe biti u krugu timova koji će se boriti za opstanak.”

 

Hvala Vam na izdvojenom vremenu za sportskevijesti.com, želimo vam mnogo uspjeha u nastvku karijere!

Hvala i vama na pozivu, također, i vama mnogo uspjeha u daljem radu.”završio je razgovor za SPORTSKE VIJESTI, Zlatan Gafurović, nogometaš NK TOŠK Tešanj!

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *