18/05/2024

Prošlog vikenda startalo je prvenstvo u okviru trećeg ranga takmičenja u Bosni i Hercegovini, odnosno Druga liga FBiH – grupa Jug, a već danas su na rasporedu susreti drugog kola.

To je ujedno bio povod nama iz sportskevijesti.com da kontaktiramo nogometaša i kapitena ekipe sa obala Jadranskog mora, ekipe Neuma, Jerka Konjevoda, te porazgovgaramo o trenutnim ali i dugoročnim ambicijama ovog kluba, inače, novajliije u Drugoj ligi u tekućoj sezoni, zatim, o općenitoj kvaliteti trećeg ranga takmičenja u Bosni i Hercegovini, konkretno Druge lige FBiH – grupa Jug, kao i o njegovim ličnim ambicijama u nastavku nogometne karijere.

Jerko Konjevod odazvao se našem pozivu i korektono odgovorio na naša pitanja, odnosno, pitanja koja zanimaju naše čitaoce:

 

Neum se prošle sezone takmičio u četvrtom rangu nogometnog takmičenja u Bosni i Hercegovini, da bi naposlijetku iste sezone ekipa izborila plasman u viši rang, odnosno, Drugu ligu FBiH – grupa Jug. Vi kao kapiten tima sigurno dobro poznajete prilike vezane za Neum, stoga, recite nam nešto više o samom klubu sa obala Jadranskog mora, koji je poprilična nepoznanica široj sportskoj javnosti u BiH?

Prije je postojala Škola nogometa Neum, iz koje je izašlo dosta kvalitetenih igrača. Naglasio bih da su naši kadeti svojevremeno, 2012. godine, bili među četiri ekipe na prvenstvu koje je održano na razini Federacije BiH, a mislim da je Željo osvojio to prvenstvo. Ja lično sam u to vrijeme nastupao za juniorski tim Neretvanca iz Opuzena, koji se u seniorskim uzrastima takmiči u Trećoj HNL – grupa Jug, i nakon što sam napustio redove Neretvanca posvetio sam se školovanju, odnosno, završio sam studije u Sarajevu. Po završetku studija vratio sam se u Neum, koji 2013. godine osniva seniorski tim, i kojem sam se odmah po osnivanju pridružio. Igrali smo dvije godine županijsku ligu koju smo osvojili i onda smo jednu sezonu igrali Drugoj ligi FBiH – grupa Jug, iz koje smo ispali. Prošle godine smo bili, dakle, županijska liga, a ove smo opet u Drugoj ligi.”

 

Kakve su ambicije Neuma u ovoj tekućoj sezoni, a kakve su dugoročno?

Nama je prvenstveni cilj da za klub igraju naši mladi igrači, ali s obzirom da je Neum malo mjesto, nerijetko nam nedostaje domaćih igrača. Nas ove sezone vidim negdje u sredini tablice i plan nam je da postanemo stabilan drugoligaš, a u budućnosti možda i prvoligaš jer Neum može imati dobra finansijska sredstva samo da se poduzetnici malo više uključe u cijelu priču.”

 

Sa kakvim igračkim kadrom trenutno raspolaže Neum, da li je bilo nekih odlazaka iz kluba, te dolazaka novih igrača u toku ljetnog prijelaznog roka?

Dosta mlađih igrača je otišlo iz Neuma, neki su otišli u Široki Brijeg, neki u Zrinjski iz Mostara, a neki su otišli u Hajduk iz Splita. Ipak, ovo je prva godina da imamo malo ozbiljniju ekipu, pošto nam je došlo u klub nekoliko igrača iz mostraskog Branitelja, a također, ekipi su se pridružili i domaći mladi igrači. Mi trenutno imamo jednu od najmlađih ekipa u ligi, a sam podatak da sam ja sa 25 godina najstariji igrač u ekipi podatak je koji govori sam za sebe.”

 

Recite nam da li ekipa Neuma u ovom trenutku nudi profesionalne ugovore svojim nogometašima?

Mi imamo amaterske ugovore, koji, inače, nisu slučaj samo sa našim timom, već to mora imati svaka ekipa u Drugoj ligi.”

 

Kakve uslove ima stadion u Neumu, da li ispunjava kriterije i za ovaj rang, ali i više rangove takmičenja?

Neum već deset godina nema klasični stadion sa tribinama. Na ovaj teren na kojem igramo smatram da je potrebno postaviti stolice na jednu manju tribinu koju teren ima kako bi bili ispunjeni uslovi za odigravanje prvenstvenih utakmica u ovom rangu takmičenja.”

 

Kakav je trenutno kvalitet Druge lige FBiH – grupa Jug, koga vi vidite kao najozbiljnijeg kandidata da izbori promociju u viši rang takmičenja, odnosno, Prvu ligu FBiH, a ko bi prema vašem mišljenju mogao ispasti u niži rang takmičenja?

Mislim da je liga slabija nego prošle godine. Igman iz Konjica je suvereno vladao ovom ligom dvije tri godine, a po završetku prošle sezone izborili su plasman u Prvu ligu, dok Posušje i Branitelj koji su lani bili odlični, ove godine nisu na toj razini. Tomislav ima odličnu ekipu godinama, ali isto kao da nemaju ambicije za viši rang. Što se tiče najozbiljnijeg kandidata za ulazak u Prvu ligu, mislim da bi ekipa Klisa iz Buturović Polja mogla iznenaditi ove godine, s obzirom da imaju odličan igrački kadar. Što se tiče kandidata za ispadanje iz lige, mislim da, ne računajući nas, ove nove ekipe sto su ušle ove godine imaju najviše šansi da se vrate u niži rang takmičenja.

 

Da li vam je poznat podatak o direktnom odlasku nogometaša iz Druge lige FBiH – grupa Jug na premijerligaško tržište, ili čak inostrano tržište, odnosno, da li se igrač pojedinac može nadati da će iz Druge lige otići direktno u Premijer ligu, ili eventualno u inostrastvo?

Ima dosta odlazaka igrača iz Druge lige FBiH – grupa Jug u Njemačku. Ja ne znam koje su to tačno lige, odnosno, rangovi takmičenja, ali ima dosta odlazaka igrača, pogotovo iz klubova sa prostora Zapadne Hercegovine. Smatram da u ovoj ligi ima stvarno dobrih igrača, koji mogu igrat i Premijer ligu.”

 

Pitanje za kraj našeg današnjeg razgovora, kako vidite svoj nogometnu budućnost vezano za Neum, ali i općenito, te da li ste imali neke ponude da promijenite nogometnu sredinu?

Imao sam ponude nekih timova iz ove lige, te iz Treće HNL, međutim, ja sebe trenutno vidim u Neumu, tu kapetan kluba i trenutno najstariji igrač u ekipi. Dugoročno, pošto sam uložio u obrazovanje, planiram se baviti poslom za koji sam stručan.”

 

Hvala Vam na izdvojenom vremenu za sportskevijesti.com, želimo vam mnogo uspjeha u nastavku vaše karijere!

Hvala i vama na pozivu, također, i vama sve najbolje u vašem daljem radu.” – završio je razgovor za Sportske Vijesti, nogometaš i kapiten ekipe Neuma, Jerko Konjevod.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *