18/05/2024

Jučer je u okviru jedanaestog kola Prve lige FBiH u Gradačcu, na stadionu “Banja Ilidža”, odigran prvenstveni derbi susret između domaće Zvijezde i visočke Bosne, a koji su domaći nogometaši naposlijetku rješili u svoju korist rezultatom 3:0, s tim da su posljednja dva pogotka u “režiji” tima iz Gradačca poprilično kontraverzna.

Naime, neposredno prije posljednja dva pogotka koja su postigli nogometaši Zvijezde, nogometaši iz Visokog, nezadovoljni sudijskim odlukama, odlučili su jednostavno sjesti na teren, te na taj način u znak protesta odbili da nastave meč, a s druge strane, i pored takve situacije na terenu stadiona “Banja Ilidža, nogometaši domaćina Zvijezde postizali su, dakle, pogotke, što i nije u duhu fair play-a.

Ta situacija koja se dogodila u Gradačcu bila je povod nama sa portala sportskevijesti.com da kontaktiramo sportskog direktora visočke Bosne, gospodina Mirzu Laletovića, koji je bio prisutan na pomenutom meču, i da porazgovaramo o situaciji vezanoj za tu spornu situaciju sa susreta na stadionu “Banja Ilidža” u Gradačcu između gradačačke Zvijezde i visočke Bosne.

Gospodin Laletović odazvao se našem pozivu i korektno odgovorio na naša pitanja, odnosno, pitanja koja zanimaju naše čitaoce:

 

Gospodine Laletoviću, možete li nam otkriti nešto više detalja o situaciji iz samog finiša susreta u Gradačcu između Zvijezde i Bosne iz Visokog, odnosno, možete li nam reći zbog čega je došlo do situacije u kojoj su nogometaši Bosne odbili nastaviti susret pri rezultatu 1:0 u korist domaćina Zvijezde?

Prije svega, mi se zahvaljujemo na samom dočeku i prijemu od strane NK Zvijezda Gradačac, kao i na ispraćaju gdje nismo imali nikakavih zamjerki na NK Zvijezda Gradačac. Dakle, revolt igrača Bosne je isključivo radi sudijskih odluka koje su bile usmjerene ka tome da se ne dozvoli našem timu da razvije igru, i sudija nas je sjeckao, odnosno, sprijecavao u tome čitavu utakmicu. Također, svaki naš duel je okarakterisan kao faul iako to nisu bili faulovi, što su se mogli uvjeriti svi koji su bili prisutni na stadionu. Sudija nam je podijelio dosta žutih kartona bez razloga, uz, istina, neke žute kartone koji jesu bili sa razlogom, što je uredu, i to pozdravljamo.”

 

Recite nam, da li su igrači Bosne samovoljno odlučili da odbiju nastaviti susret protiv Zvijezde na gore pomenuti način, ili je to bilo u dogovoru sa stručnim štabom Bosne da se na taj način izrazi nezadovoljstvo sudijskim odlukama?

Našeg pomoćnog trenera Hošića glavni sudija susreta isključio je potpuno bespotrebno, stoga su igrači, kojima je ta situacija bila kap koja je prelila čašu, u znak solidarnosti sa pomoćnim trenerom, samovoljno odbili nastaviti susret. Jednostavno su bili razočarani sudijskim odlukama.”

 

Da li je po Vašem mišljenju postupak nogometaša Zvijezde koji su, dakle, postizali pogotke u trenucima dok protivnički igrači u znak protesta sjede na terenu, u duhu fair play-a?

Ovaj igrač koji je dao gol nije postupio u skladu sa fair play-om, jer je i sam trener Zvijezde, Nermin Šabić, tražio da se ne postižu golovi na taj način, pošto je bila ostala mislim jos jedna do dvije minute do kraja susreta. Na kraju, jučer se ovo nama desilo, sljedeći vikend će se desiti nekom drugom klubu, i to nezadovoljstvo klubova radi par sudija koji kroje prvenstvo će se vrtiti ukrug.”

 

S obzirom na to da ste spomenuli da se gore navedena situacija u Gradačcu dogodila usljed tendencioznog suđenja na štetu, u ovom slučaju, Bosne, nas zanima kakvo je Vaše generalno mišljenje o kvaliteti suđenja na terenima Prve lige FBiH?

Mišljenja smo da se ova liga, koja je preskupa, igra isključivo radi sudija a ne radi samih igrača i navijača, i da sudije kroje ovo prvenstvo sa svojim nalogodavcima.”

 

Da li po Vašem mišljenju postoji način da se, generalno, sudijskim pogreškama stane ukraj, odnosno, da li postoji način da se, u najmanju ruku, smanji direktan uticaj sudija na ishod bilo kojeg susreta Prve lige FBiH?

Naravno da ima, to je jednostavno uraditi. Treba uraditi reorganizaciju sudijske komisije i samih sudija, koji će, prije svega, biti časni i pošteni ljudi, i tek onda će se osjeteti napredak u fudbalu. Da se razumijemo, ima dosta dobrih sudija koji su svijetli primjer, kao što je, recimo, gospodin Darko Obradović. I mi shvatamo da sudije mogu pogriješiti, na kraju krajeva, i igrači pogriješe, ali kad neko očigledno želi da vas ošteti, to već nije uredu. Te sudije treba odstraniti.”

 

Hvala Vam na izdvojenom vremenu za sportskevijesti.com, Vama i Vašem klubu želimo puno uspjeha u nastvku prvenstva u okviru Prve lige FBiH!

Hvala i vama na pozivu, također, i vama puno uspjeha u vašem daljem radu.”završio je razgovor za Sportske Vijesti, sportski direktor NK Bosna Visoko, gospodin Mirza Laletović.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *