17/05/2024

Na nedavno održanoj sjednici NS/FS BiH odlučeno je da će budući selektor nogometne reprezentacije biti jedan od dva preostala kandidata, odnosno, bosanskohercegovački trener Amar Osim ili hrvatski trener Robert Prosinečki.

Pitanje koje u ovom trenutku postavljaju svi ljubitelji nogometa u BiH jeste to koji je od ova dva kandidata u ovom trenutku solventniji da vodi najbolji tim nogometne reprezentacije BiH?!

 

Koji od ova dva stručnjaka ima veće međunoradono evropsko iskustvo i/li iskustvo vođenja reprezentativnih selekcija?!

Ukoliko bismo gledali sa stručnog aspekta i međunarodnog evropskog iskustva, te ukoliko bismo se vodili uspjesima u trenerskom poslu ova dva trenera, u tom slučaju bosanskohercegovački stručnjak Amar Osim u svojoj 15-godišnjoj trenerskoj karijeri vodio je bosanskohercegovačkog premijerligaša, sarajevski Željezničar, sa kojim je u pet navrata osvajao Premijer ligu BiH, te u četiri navrata Kup BiH, uz podatak da kombinovano u nekoliko sezona nastupa u pretkolima evropskih klupskih takmičenja nije napravio veći uspjeh sa sarajevskim Željezničarom na međunarodnoj nogometnoj sceni, konkretno, nije izborio grupnu fazu bilo kojeg evropskog klupskog takmičenja, te je upravo iz tog razloga svaki put napuštao “kormilo” ekipe sa “Grbavice”.

Osim je okušao sreću i van granica BiH, konkretno, u dva manje poznata azijska kluba, preciznije, u japanskom Jeff Unitedu, sa kojim je osvojio japanski Liga-Kup, da bi u nastavku te sezone klub bio na rubu ispadanja iz lige, stoga je Osimu uručen otkaz, a potom je radio i u katarskom Al-Kharaitiyatu, u kojem se i nije naročito proslavio, i gdje je, naposlijetku, dobio otkaz zbog serije loših rezultata, stoga je od novembra 2016. godine bez angažmana.

Dakle, na osnovu ovih podataka dolazi se do konstatacije da je kandidat Amar Osim, zapravo, trener koji s punim pravom slovi za trofejnog stručnjaka na nivou bosanskohercegovačkog ligaškog nogometa, međutim, isto tako kandidat Osim neprovjereno je međunarodno evropsko trenersko ime, odnosno, trenersko ime za posao izvan okvira, u tom slučaju, Bosne i Hercegovine.

Ukoliko sa stručnog aspekta pogledamo učinak hrvatskog stručnjaka Roberta Prosinečkog, u tom slučaju Prosinečki je u svojoj 13-godišnjoj trenerskoj karijeri prvobitno jednu sezonu vodio tadašnjeg hrvatskog prvoligaša Zagreb, da bi potom četiri godine, u periodu od 2006. do 2010. godine bio asistent tadašnjeg selektora reprezentacije Hrvatske, Slavena Bilića, te je u tom periodu u svojstvu asistenta selektora Bilića nastupio u četvrfinalu Evropskog prvenstva 2008. godine u Austriji i Švicarskoj, zatim je, nakon razlaza sa HNS, postao šef struke jednog od najtrofejnijih klubova na Balkanskom poluotoku, beogradske Crvene Zvezde, sa kojom je bio vice-prvak Srbije, i sa kojom je osvojio Kup Srbije, odakle odlazi u redove turskog prvoligaša, Kayserispora, na čijoj je trenerskoj klupi sjedio nepune dvije sezone i predvodio ovaj tim do najvećeg uspjeha u historiji kluba, osvajanja petog mjesta i nastupa na evropskoj klupskoj nogometnoj sceni, prije nego što je 2014. godine postao selektor reprezentacije Azerbejdžana, kada je na toj poziciji naslijedio čuvenog njemačkog stručnjaka koji se može pohvaliti osvojenom titulom evropskog prvaka sa Njemačkom 1996. godine, odnosno, Berti Vogtsa.

Prosinečki je sa klupe Azerbejdžana samovoljno odstupio prije nepuna dva mjeseca, odnosno, završetkom kvalifikacija za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Rusiji u potrazi za novim trenerskim izazovima u svojoj karijeri.

Na osnovu ovih podataka o Prosinečkom, jasno je da se radi o stručnjaku koji, prije svega, ima međunarodno evropsko iskustvo, konkretno, iskustvo vođenja reprezentativnih selekcija, potom, o stručnjaku koji je svu svoju dosadašnju karijeru proveo u evropskim ligama jačim od najjače ovoregionalne lige, Prve HNL, i naposlijetku, o stručnjaku koji, istina kao i kandidat Osim, odlično poznaje mentalitet zapadnog dijela Balkanskog poluostrva.

 

Na osnovu stručnog aspekta i međunarodnog evropskog iskustva, prednost ima hrvatski stručnjak!

Kada se sagledaju ovi parametri, jasno je da je hrvatski stručnjak Robert Prosinečki bez ikakve dileme bolje rješenje za selektorsku poziciju reprezentacije BiH u ovom trenutku, ako ništa, onda zbog nepobitne činjenice koja govori da je, za razliku od svog protukandidata, prevazišao nivo bosanskohercegovačke Premijer lige BiH, kao i zbog neobitnog podatka koji govori da je Prosinečki za razliku od svog protukandidata, koji bi eventualno mogao biti dio stručnog štaba kako bi prikupio neophodno iskustvo rada u reprezentativnom nogometu, trener sa decenijskim međunarodnim evropskim iskustvom.

4 thoughts on “REPREZENTACIJA BIH/ Bosanskohercegovački stručnjak Amar Osim ili hrvatski stručnjak Robert Prosinečki, nepobitne činjenice govore da je Prosinečki u ovom trenutku bolje rješenje za novog selektora reprezentacije BiH?!

  1. Ja se ovom novinaru grohotom smijem. Kako je, jado, providan.Jednome nipodaštava kakve takve uspjehe a drugome pripisuje zvijezde za samo prisustvo događaju i još klasični otkaz pretvara u samovoljno napuštanje hahahaha. jado li jado.

  2. PA ZAR VAS NIJE STID OVO DOLE JE VAŠ STRUČNJAK:

    Ukoliko sa stručnog aspekta pogledamo učinak hrvatskog stručnjaka Roberta Prosinečkog, u tom slučaju Prosinečki je u svojoj 13-godišnjoj trenerskoj karijeri prvobitno jednu sezonu vodio tadašnjeg hrvatskog prvoligaša Zagreb, da bi potom četiri godine, u periodu od 2006. do 2010. godine bio asistent tadašnjeg selektora reprezentacije Hrvatske, Slavena Bilića, te je u tom periodu u svojstvu asistenta selektora Bilića nastupio u četvrfinalu Evropskog prvenstva 2008. godine u Austriji i Švicarskoj, zatim je, nakon razlaza sa HNS, postao šef struke jednog od najtrofejnijih klubova na Balkanskom poluotoku, beogradske Crvene Zvezde, sa kojom je bio vice-prvak Srbije, i sa kojom je osvojio Kup Srbije, odakle odlazi u redove turskog prvoligaša, Kayserispora, na čijoj je trenerskoj klupi sjedio nepune dvije sezone i predvodio ovaj tim do najvećeg uspjeha u historiji kluba, osvajanja petog mjesta u nastupa na evropskoj klupskoj nogometnoj sceni, prije nego što je 2014. godine postao selektor reprezentacije Azerbejdžana, kada je na toj poziciji naslijedio čuvenog njemačkog stručnjaka koji se može pohvaliti osvojenom titulom evropskog prvaka sa Njemačkom 1996. godine, odnosno, Berti Vogtsa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *