06/05/2024

Ovih dana aktuelna je tema nogmetna reprezentacija BiH, pripremni susreti u okviru američke turneje krajem ovog mjeseca, kao i teme o eventualnim transferima većine aktualnih reprezentativaca BiH, naročito startne postave seniorske bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije.

Naime, mnogo špekulacija u posljednje vrijeme može se čuti ili pročitati putem sredstava informisanja, ali ono što je vrlo zanimljivo jeste to da se niti jedan igrač iz startne postave aktualne nogometne reprezentacije BiH ne spominje u kontekstu prelaska iz trenutnog tima u neki bolji, već uglavnom, u lošiji od trenutnog.

Razloga za takvo što je mnogo, a ključni su svakako neuspješan ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, kao i činjenica da niti jedan trenutni reprezentativac BiH nije glavni i nezamijenjivi igrač svog tima, i uz to, mnogi od njih uopšte i ne igraju u startnoj postati svog kluba.

Sudeći po trenutnoj situaciji, ponovo bi mogla najviše ispaštati sama reprezentacija BiH i naravno, navijači reprezentacije BiH, koji od aktualnih reprezentativaca u prethodnih desetak godina jedino i isključivo pamte pobjede protiv najlošijih evropskih ili svjetskih reprezentacija kao što su Estonija, Armenija, Lihtenštajn ili Katar, te poneki neriješen rezultat protiv prosječne Grčke, Velsa ili Republike Irske.

O aktuelnoj plejadi nogometnih reprezentativaca BiH već deceniju unazad neopravdano se stvara mit kao o ozbiljnoj skupini igrača, a činjenice i rezultati najbolje ilustruju da se, zapravo, radi o skupini (ispod)prosječnih nogometaša bez izuzetka, i koji nemaju, niti su očito, ikad i imali potencijal za ozbiljne domete.

Šansa za spas bosanskohercegovačkog reprezentativnog nogometa krije se u nogometnim vještinama nekih “novi klinaca”, koji bi ako ikad dobiju priliku, za razliku od aktuelnih, možda mogli bolje od rutinskih pobjeda protiv gore navedenih trećerazrednih reprezentacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *