14/05/2024

Mnogo se prašine diglo oko jučerašnjeg susreta 2. kola grupne faze Evropskog prvenstva u Hrvatskoj između Njemačke i Slovenije, konkretno, oko pogotka selekcije Njemačke u posljednjoj sekundi susreta iz sedmerca, koji je bio vrijedan konačnog neriješenog rezultata duela ovih timova.

Naime, na jednu sekundu prije kraja susreta, pri vodstvu Slovenije rezultatom 25:24, zbog ometanja izvođenja “brzog centra” reprezentativaca Njemačke od strane slovenačkog reprezentativca Blaža Blagotinšeka, sudije ovog susreta isključile su pomenutog slovenačkog igrača i dosudile sedmerac u korist Njemačke iz kojeg je, naposlijetku, postignut pogodak za poravnanje i za konačni, gore pomenuti, ishod susreta.

Naročito nezadovoljan ovakvom odlukom sudija bio je selektor Slovenije, Veselin Vujović, koji je smatrao da je njegovoj reprezentaciji “ukradena pobjeda” zbog “tek izmišljenog rukometnog pravila” koje je, prema njegovim riječima, “prvi put primijenjeno na Sloveniji”, i uz sve to dodao da “današnji rukomet predvode debili”.

Ako ćemo pogledati pravila rukometne igre, slovenački rukometaš je u ovom slučaju povrijedio pravila igre i onemogućio protivnika da normalno izvede “brzi centar”, što se u situacijama kada nema dovoljno vremena za razvoj igre, karakteriše isklučenjem za igrača koji je vršio opstrukciju igre i sedmercem za protivničku selekciju ili tim.

Ovu situaciju mežete pogledati iz ugla kamere koji najbolje otkriva da je ova situacija, zapravo, u potpunosti čista:

https://www.dailymotion.com/video/x6d6tak

Izvor: Dailymotion

Objektivno gledajući, dolazi se do zaključka da Vujović nije imao opravdani razlog za protest, s obzirom na činjenicu da ovo pravilo odveć postoji u svijetu rukometa, i uveliko se primjenjuje u sličnim situacijama.

Upravo jedna od takvih situacija dolazi iz ovosezonske Premijer lige BiH, tačnije sa prvenstvenog susreta 9. kola između sarajevske Bosne i Goražda, kada je, također, na jednu sekundu prije kraja susreta, u ovom slučaju rukometaš Bosne, Ratko Nikolić, prvi vodstvu svog tima 23:22 omeo “brzi centar” rukometaša Goražda, te je zbog toga isključen, a u korst Goražda dosuđen je sedmerac, kojeg su, nadalje, rukometaši ovog kluba uspješno realizovali, i tako sa ovog gostovanja, zahvaljujući tome, izborili neriješen rezultat i odnijeli “poklonjen” jedan bod.

Ovu situaciju možete pogledati u sljedećem video prilogu u režiji portala sportskevijesti.com, i uvjeriti se u sličnost situacije:

Situacija koja je “uzburkala” evropsku i svjetsku rukometnu javnost, odnosno, “sporni” detalj s kraja susreta u Zagrebu između Njemačke i Slovenije već su analizirali i brojni rukometni stručnjaci kao i bivši suci, a konačni epilog je takav da su svi složni da je u ovom slučaju donesena potpuno ispravna sudijska odluka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *