18/05/2024

Tokom zimske prvenstvene pauze u većini evropskih liga, kao i obično, došlo je do migracije velikog broja nogometaša iz jednog kluba u drugi, što je scenario koji nije zaobišo ni BiH.

Uslijed, dakle, aktuelnog zimskog prijelaznog roka, mnogi evropski, samim tim, i bosanskohercegovački klubovi, ostali su bez nekih doskora standardnih igrača, a nasuprot tome, pojačali su se igračima koji su donedavno nastupali za neke druge timove.

S obzirom da je aktuelni zimski prijelazni rok pri samom kraju u većini evropskih liga, među kojima je i BiH, veliki broj timova je, uglavnom, sklopio svoj igrački “mozaik” uoči proljetnog dijela kalendarske sezone.

Među ligama u kojima se bliži kraj aktuelnog zimskog prijelaznog roka je i Prva liga FBiH, odnosno, drugi rang nogometnog takmičenja u BiH, i većina prvoligaša je do sada “iskristalisala” svoj igrački kadar uoči nastavka sezone.

S obzirom na činjenicu da su bosanskohercegovački prvoligaši tokom aktuelne zimske pauze bili vrlo aktivni po pitanju dovođenja novih igračkih pojačanja u svoje redove, samim tim se i tržišna vrijednost igračkih kadrova timova Prve lige FBiH znatno izmijenila u odnosu na početak ovosezonskog prvenstva.

Povodom toga, mi sa portala sportskevijesti.com provjerili smo na svjetski uglednoj stranici koja se bavi tržišnim vrijednostima liga, klubova i igrača, Transfermarkt.com, ažurirane tržišne vrijednosti timova koji se ove sezone takmiče u okviru Prve lige FBiH.

Na osnovu našeg istraživanja došli smo do zvaničnih tržišnih vrijednosti svih klubova u okviru Prve lige FBiH, kao i do tržišnih vrijednosti svih nogometaša koji nastupaju za timove članove Prve lige FBiH, stoga našim uvaženim čitaocima ekskluzivno predstavljamo najskuplju startnu postavu Prve lige FBiH u ovom trenutku.

 

Golman:

Najskuplji golman Prve lige FBiH u ovom trenutku golman Bosne iz Visokog, Amir Bekan, koji vrijedi 175.000 eura.

Bočni defanzivni nogometaši:

Najskuplji desni bočni nogometaš Prve lige FBiH u ovom trenuku je nogometaš Sloge iz Siminog Hana, Samir Efendić, koji vrijedi 300.000 eura, dok je najskuplji lijevi bočni nogometaš Prve lige FBiH u ovom trenutku igrač sarajevskog Olimpika, Danijel Stojanović sa tržišnom vrijednošću od 175.000 eura.

Centralni defanzivci:

Što se tiče dva najskuplja centralna defanzivca Prve lige FBiH u ovom trenutku, nogometaš visočke Bosne, Faruk Gačan, najskuplji je igrač na toj poziciji sa vrijednošću od 350.000 eura, dok igrač Sloge iz Siminog Hana, Ivan Kostić, vrijedi neznatno manje, konkretno, 325.000 eura.

Krilni vezni igrači:

Najskuplji desni krilni igrač Prve lige FBiH u ovom trenutku je igrač Sloge iz Siminog Hana, Salko Jazvin, koji vrijedi 275.000 eura, dok je najskuplji lijevi krilni igrač Prve lige FBiH u ovom trenutku, također, igrač Sloge iz Siminog Hana, Almedin Ziljkić, koji vrijedi 200.000 eura.

Centralni vezni igrački:

Najskuplji tandem centralnog dijela veznog reda Prve lige FBiH u ovom trenutku čine dva igrača visočke Bosne, konkretno, Denis Cana sa tržišnom vrijednošću od 200.000 eura, te Alija Ćulov sa tržišnom vrijednošću od 175.000 eura.

Napadači:

Dva najskuplja napadača Prve lige FBiH u ovom trenutku dolaze iz sarajevskog Olimpika, Fahrudin Kovač i Adnan Osmanović, sa identičnim tržišnim vrijednostima od po 300.000 eura, prema dakle, najnovijim tržišnim podacima sa stranice Transfermarkt.com.

 

Kada se sabere kombinovana tržišna vrijednost najskupljeg tima Prve lige FBiH u ovom trenutku, odnosno, kombinovana tržišna vrijednost svih gore navedenih jedanaest igrača, dolazi se do podatka da najskuplja startna postava Prve lige FBiH trenutno iznosi 2 milinona i 775 hiljada eura.

Također, vrlo zanimljiv podatak vezan za najskuplju startnu postavu Prve lige FBiH u ovom trenutku jeste taj da je ona, prema dakle, zvaničnim podacima sa stranice Transfermarkt.com, sačinjena isključivo od igrača svega tri kluba od šesnaest mogućih, koliko ih Prva liga FBiH broji u ovom trenutku.

Da stvar bude još zanimljivija, među ta tri tima, Bosna Visoko sa četiri igrača, Olimpik Sarajevo sa tri, Sloga Simin Han sa tri, nema igrača aktuelnog jesenjeg prvaka u okviru Prve lige FBiH, ekipe Zvijezde iz Gradačca, koja, istina, na prvoligaškoj tabeli u ovom trenutku ima tek neznatnu bodovnu prednost u odnosu na upravo navedene timove iz kojih, dakle, gore pomenuti igrači dolaze.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *