19/05/2024

Večeras je u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” odigran susret 3. kola grupe E kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini naredne godine, između reprezentacija BiH i Belgije.

Bosna i Hercegovina – Belgija 72:70

Sarajevska dvorana “Mirza Delibašić”, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, ugostila je večeras reprezentacije BiH i Belgije, reprezentacije kojima pobjeda na večerašnjem duelu gotovo pa garantuje narednu rundu kvalifikacija za Mundobasket 2019. godine u Kini.

S obzirom na iznimnu važnost ove utakmice, ekipa portala sportskevijesti.com, kao i obično, posjetila je dvoranu “Mirza Delibašić” i medijski popratila ovaj susret.

Prva četvrtina između reprezentacija BiH i Belgije razvijala se tako što su obje reprezentacije imale svoje serije koševa, odnosno, minute u kojima su bile dominantne.

Košarkaši reprezentacije BiH bolje otvaraju prvu dionicu susreta i ubrzo dolaze do vodstva od 11:6, međutim, Belgijanci tada ulaze u svoju, dakle, seriju i dolaze do poravnanja rezultata na 12:12.

Naposlijetku se prva četvrtina i završila neriješeno, odnosno, 17:17, što je na osnovu prikazanog, bilo možda i najrealnije.

Druga četvrtina susreta večerašnjih rivala većim dijelom je, slično kao i u prvoj četvrtini, protekla u izjednačenoj igri, igri “koš za koš”, da bi u finišu četvrtine reprezentacija BiH bila za nijansu bolji tim na terenu, te je na poluvrijeme otišla pri vodstvu od 34:28, odnosno, vodstvo od šest koševa razlike.

Nastavak susreta, treća četvrtina u potpunosti je rezultatski pripala gostujućoj reprezentaciji, reprezentaciji Belgije, koja je prvobitno poravnala rezultat, a potom i prvi put povela na susretu, pa sve do vodstva od 51:45 uoči posljednje, odlučujuće dionice susreta.

Posljednja, četvrta četvrtina susreta između reprezentacija BiH i Belgije protekla je u igri sa dosta preokreta, a onaj ključni, najvažniji, “kreirali” su košarkaši reprezentacije BiH, kada su u posljednjim trenucima susreta nakon uspješno izvedenih slobodnih bacanja stigli do vodstva, i naposlijetku do pobjede konačnim rezultatom 72:70, zahvaljujući kojoj su sada na dobrom putu da izbore narednu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo naredne godine.

Kod pobjedničke reprezentacije, reprezentacije BiH, najbolji je bio Gordić sa 17 koševa, a Stipanović i Musa dodali su tek po jedan koš manje, odnosno, po 16 koševa, dok je u selekciji Belgije bolji od ostih bio Serron sa 19 koševa, i ujedno bio i najefikasniji akter večerašnjeg susreta.

https://www.dailymotion.com/video/x6f7e11

Izvor: Dailymotion

https://www.dailymotion.com/video/x6f7dz0

Izvor: Dailymotion

https://www.dailymotion.com/video/x6f7dwk

Izvor: Dailymotion

Reprezentacija BiH je sada na omjeru 2-1 (dvije pobjede-jedan poraz) u okviru kvalifikacione grupe E, a u nedjelju u 15 sati gostuje u Permu kod Rusije u četvrtom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Tabela nakon tri odigrana kola u okviru grupe E kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *