18/05/2024

Krovna kuća evropskog fudbala UEFA odlučila je uvesti novitete u kvalifikacije za Ligu prvaka i Evropsku ligu od sezone 2018/19.

Za razliku od dosadašnjeg sistema takmičenja, po četiri mjesta u grupnoj fazi Lige Evropskih prvaka rezervisana su za Špance, Nijemce, Engleze i Italijane, kojima će se, također, pridružiti prvaci i viceprvaci Francuske i Rusije, a direktan plasman u Ligu prvaka imaće još i prvaci Portugala, Ukrajine, Belgije i Turske.

Nadalji novitet UEFA-e je i taj da ukoliko je branilac naslova u Ligi pvaka već osigurao plasman u ovo takmičenje kroz svoje nacionalno prvenstvo, upražnjeno mjesto popuniće prvak Češke Republike, koji bi inače igrao kvalifikacije za plasman u grupnu fazu takmičenja, a ukoliko je osvajač Evropske lige već osigurao plasman u grupnu fazu Lige prvaka kroz svoje nacionalno takmičenje, upražnjeno mjesto pripasti će trećeplasiranom timu iz francuske Lige 1, koji bi, inače, morao kroz kvalifikacije tražiti plasman u grupe najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Veoma bitna stvar koja je, također, novitet od naredne takmičarske sezone jeste ta da jedna asocijacija, odnosno, država pod okriljem UEFA-e može imati najviše pet predstavnika u grupnoj fazi Lige prvaka.

Što se tiče bosanskohercegovačkih timova predstavnika na evropskoj klupskoj sceni, prvak Bosne i Hercegovine startaće od prvog kola kvalifikacija, a pored prvoplasirane ekipe iz BiH, od prve runde kvalifikacija startuju i prvaci Farskih Ostrva, Velsa, Malte, Litvanije, Sjeverne Irske, Luksemburga, Armenije, Crne Gore, Estonije, Makedonije, Latvije, Gruzije, Rep. Irske, Albanije, Finske, Islanda, Moldavije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Kazahstana, Srbije, Bugarske, Azerbejdžana, Norveške, Kipra, Škotske, Izraela, Švedske, Poljske, Bjelorusije i Danske.

Klubovi koji prođu prvu rundu kvalifikacija, njih sedamnaest, takmičenje nastavljaju u drugoj rundi, a tu će im se priključiti prvaci Rumunije, Hrvatske i Austrije.

Nakon toga, deset klubova pobjednika mečeva druge runde kvalifikacija odlaze u treće kolo i tu im se priključuju prvaci Grčke i Holandije, a kvalifikacije će biti kompletirane doigravanjem u kojem će učestvovati šest klubova iz trećeg kola i prvaci Češke i Švicarske.

Važna napomena svim ovim izmjenama koje je objelodanila UEFA jeste i to da će svaka ekipa koja bude eliminisana u kvalifikacijama za Ligu prvaka imati još jednu šansu u Evropskoj ligi, što je, dakle, dobra vijest za bosanskohercegovački klupski nogomet, pošto će prvak Bosne i Hercegovine igrati najmanje četiri evropske utakmice.

Naposlijetku, dosadašnji termin mečeva grupne faze Lige prvaka od 20 sati i 45 minuta biće zamijenjen novim, pa će tako će novi termini biti od 18:55 i 21:00 sati, a ovo pravilo ne važi za samo za Rusiju i Kazahstan gdje će se utakmice igrati od 18:00 sati po srednjoevropskom vremenu, kao što je to i do sada bio slučaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *