20/05/2024

Večeras je u norveškom Tronheimu održan žrijeb kvalifkacionih grupa za odlazak na Evrospsko prvenmstvo 2020. godine u Švedskoj, Austriji i Norveškoj, i rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je imena protivnika.

Reprezentacija BiH je na osnovu žrijeb svrstana u kvalifikacionu grupu 5 zajedno sa reprezentacijama Bjelorusije, Češke i Finska.

Inače, prije glavnog žrijeba održan je i takozvani predžrijeb, kojim je određeno u kojem će šeširu biti Bosna i Hercegovina, Portugal i Holandija, pošto ove tri reprezentacije na EHF-ovoj rang listi zauzimaju 19. mjesto sa identičnih 88 bodova, pa je žrijebom određeno da Holandija i Portugal ostaju u drugom šeširu, a da će BiH preći u treći šešir.

Također, zanimljivo će biti u kvalifikacionoj grupi 2 koja je spojila Hrvatsku i Srbiju, a tu je i Švicarska, te Belgija.

Reprezentacije su podijeljene u osam grupa sa po četiri tima, a po dvije najbolje plasirane selekcije iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane plasirat će se na Evropsko prvenstvo.

Kvalifikacije će početi 24. oktobra ove godine, a završiti 16. juna naredne, uz podatak da su direktno učešće na EURO 2020 osigurali domaćini Švedska, Austrija i Norveška, te aktuelni evropski šampion Španija, i ove četiri reprezentacije, koje, dakle, propuštaju kvalifikacije, igrat će u novom takmičenju koje se zove EHF EURO kup.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *