20/04/2024

Kao što je poznato, ovosezonski nacionalni kupovi i evropska klupska takmičenja primiču se samom kraju, pa tako je i u BiH ovosezonski Kup BiH ušao u svoju samu završnicu, i ostalo je još samo da se odigra finalni dvomeč, kako bi isti bio završen.

Ipak, vrlo zanimljiv podatak o kojem nedovoljno zna veliki broj, uglavnom mlađih, ljubitelja nogmeta u BiH, ali i u ostaku Evrope, jeste taj kako su se, zapravo, kroz historiju razvijali Evropski kupovi ili takmičenja, kao što su današnja Liga Evropskih prvaka , ili Evropska liga.

Naime, prvo veće međunarodno klupsko takmičenje na evropskom kontinentu odigrano je 1927. godine, konkretno, 14. avgusta 1927. godine odigrana je prva međunarodna utakmica u sklopu takmičenja koje se zvalo Mitropa kup, odnosno, Srednjoevropski kup.

Srednjoevropski kup bio je preteča svih kasnijih evropskih klupskih takmičenja, a koja su se organizovala nakon Drugog svjetskog rata, uključujući Kup Evropskih šanpiona (danas pod imenom Liga Evropskih prvaka), Kup sajamskih gradova (kasnije pod imenom Kup UEFA, a danas pod imenim Evropska liga), Kup pobjednika kupova (takmičenje koje se fuzijom sa Kupom UEFA transformisalo u Evropsku ligu), te Intertoto kup (takmičenje koje se fuzijom sa Kupom pobjednika kupova i Kupom UEFA transformisalo u Evropsku ligu).

U periodu između 1927. i 1940. godine, sa kraćim ili dužim odsustvima, u ovom takmičenju, dakle, Srednjoevropslom kupu, nastupale su po dvije ekipe iz Austrije, Mađarske, Čehoslovačke i Austrije, da bi se u sljedećim sezonama broj ekipa povećao na četiri po državi, a pristupile su Italija, Švicarska i Rumunija.

Inače, ekipama iz nekadašnje Jugoslavije pripala je čast da, zajedno sa mađarskim, austrijskim i čehoslovačkim klubovima, učestvuju u prvom izdanju Mitropa kupa održanog 1927. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata Mitropa kup je obnovljen, a samo takmičenje je nekoliko puta menjalo format, i tako sve do 1992. godine, kada se službeno i ugasilo.

Sa prostora Bosne i Hercegovine ovaj trofej su osvajali zenički Čelik (1971. i 1972. godine), potom, bugojanska Iskra (1985. godine), a čast da osvoji posljednji Srednjoevropski kup u njegovoj dugoj historiji dobio je banjalučki Borac 1992. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *