18/05/2024

Bosanskohercegovački premijrligaši Zrinjski iz Mostara, Željezničar iz Sarajeva i Sarajevo biće nosioci u prvim pretkolima Lige Evropskih prvaka i Evropske lige za narednu wezonu, dok se Široki Brijeg našao među nenosiocima u okviru pretkola, dakle, Evropske lige.

Zrinjski će kao prvak BiH igrati u prvom pretkolu Lige prvaka, a našao se na posljednjem mjestu nosilaca s koeficijentom 3,75, te će, kao što smo već rekli, imati povlašten položaj prilikom žrijeba.

Željezničar i Sarajevo, također su bili među posljednjim mjestima nosilaca u Evropskoj ligi, i tako su izbjegli duele protiv danskog Copenhagena, slovenačkog Maribora, izraelskog Maccabija iz Tel-Aviva, srbijanskog Partizana ili norveškog Moldea, a takvu sreću nije imao Široki Brijeg kojem su upravo pomenuti protivnici potencijalni rivali u prvom pretkolu.

S druge strane, sarajevski premijerligaši bi mogli dobiti nekoliko nezgodnih ekipa kao što su malteška Birkirkara, lihtenštajnski Vaduz, moldavski Milsami Orhei, islanski Stjarnan ili estonsku Levadiu iz Tallinna, ali mogli bi dobiti i nekoliko timova koji su apsolutni autsajderi poput Progres Niederkorna iz Luksemburga, Colerainea i Glenavona iz Sjeverne Iskre, Connah’s Quaya iz Velsa ili NSI Runavika sa Farskih Ostrva.

Izvlačenje parova za prva pretkola Lige prvaka i Evropske lige na rasporedu je 19. juna, kada će, dakle, biti poznat cjelokupan raspored.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *