19/05/2024

Za nešto manje od deset dana, u Rusiji počinje najvažniji planetarni nogometni događaj, Svjetsko nogometno prvenstvo.

Ipak, kao što je poznato, neće sve države na svijetu imati svoju reprezentaciju u Rusiji, tu privilegiju imaće tek njih trideset i dvije, koliko ih se za Mundijal kvalifikovalo, a od nešto preko dvije stotine reprezentacija, koliko svijet, inače, broji država.

Međutim, Svjetsko nogometno prvenstvo je na neki način već došlo u jednu od država koja u Rusiji neće imati svog predstavnika, odnosno, svoju nogometnu reprezentaciju, ni manje, ni više, do u Bosnu i Hercegovinu.

Naime, oficijelne lopte za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje je kreirala poznata njemačka firma koja se bavi, pored ostalog, proizvodnjom i dizajnom sportske opreme, Adidas, stigle su na bosanskohercegovačke nogometne terene, preciznije, u drugi rang nogometnog takmičenja u BiH, Prvu ligu FBiH.

Konkretno, susret pretposljednjeg kola Prve lige FBiH za sezonu 2017/18, između sarajevskog Olimpika i Iskre iz Bugojna, odigran je sa zvaničnim loptama Svjetskog prvenstva u Rusiji, što je detalj koji nije promakao reporteru portala sportskevijesti.com, koji je medijski popratio ovaj susret.

Kako su ove lopte ‘zaglavile’ u BiH prije nego je počelo Svjetsko prvenstvo u Rusiji, zvanično nije poznato, kao što nije poznato ni to da li se zaista radi o istoj serijskoj proizvodnji lopti namjenjenih za mečeve predstojećeg Mundijala, ili su u pitanju samo replike istih.

U svakom slučaju, bila to originalna serija ili replika Adidas lopti sa zvaničnim logom Svjetskog prvenstva u Rusiji, Mundijal je, ipak, došao i u BiH, barem u vidu istih ili sličnih nogometnih lopti, sa kojima će za manje od deset dana početi baratati najveći svjetski nogometni asovi.

1 thought on “Svjetsko nogometno prvenstvo došlo u BiH prije nego u Rusiju, zvanične lopte predstojećeg Mundijala već korištene na nogometnim terenima Prve lige FBiH?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *