20/05/2024

August 2, 2017 - Norrk…Ping, SVERIGE - 170802 Bosniens trŠnare Dusko Vujosevic under basketmatchen i VM-kvalet mellan Sverige och Bosnien och Hercegovina den 2 augusti 2017 i Norrkšping, Image: 343883454, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria, France, Holland, Norway, Sweden and Switzerland Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News

Zašto je propala bosanskohercegovačka reprezentativna košarka?! Propala je isključivo zbog manjka patriotizma kod većine igrača koji se vode kao reprezentativci BiH – i to bi bilo to!

Zlatno doba bosanskohercegovačke reprezentativne košarke – doba košarkaških “anonimusa”!

Nema čovjeka u BiH koji se razumije u košarku a da se ne sjeti kako je bosanskogercegovačka reprezentativna košarka bila popularna prije nekih dvadesetak godina, u vremena kada su tadašnji bosanskihercegovački košarkaški reprezentativci, inače totalni evropski košarkaški “anonimusi”, redom pobjeđivali reprezentacije sastavljene od NBA zvijezda, i naravno, redovno igrali na Evropskim prvenstvima. Razlog? Reprezentacija BiH bila im je u sportskom smislu sve, ili gotovo sve.

Ali to su neka prošla, i mora se priznati zlatna, historijski gledano najbolja vremena vremena za bosanskohercegovačku reprezentativnu košarku ikada. Neke pune dvorane u BiH, i neka pozitivna euforija.

Crno doba bosanskohercegovačke reprezentativne košarke – doba umišljenih/lažnih košarkaških zvijezda!

A danas? Kakva su danas vremena za bosanskohercegovačku reprezentativnu košarku?! Loša, nikad gora. Razlog? Većini aktuelnih reprezentativaca BiH nastup u dresu sa državnim grbom, u većini slučajeva tek je “nužno zlo” i izrazito gubljenje vremena, osim ako reprezentacija BiH nastupa protiv nekih ozbiljnijih evropskih reprezentacija, ne bi li u tim mečevima pomenuti tipovi, umišljene i lažne zvijezde, kojim slučajem bili skautirani od strane renomiranih košarkaških skauta, kako bi ih oni, nadalje, izbavili iz “pakla” zvanog košarkaška reprezentacija BiH. Konkretno, ne bi li ih, nekako, neki “neko” pozvao u NBA ligu, te im dao “čarobnu” mogućnost izgovora za sva buduća neodazivanja selektorima – “ne dozvoljava mi klub”. A kada se to pojedinima eventualno dogodi, tada više nikad, ili do daljneg, i nema potrebe za igrom vezanom za reprezentaciju BiH, konačni cilj je ispunjen.

NBA liga ne dozvoljava igračima da nastupaju za svoje državne reprezentacije? – Čista laž!

Situacija da neki NBA klub ne dozvoljava svom igraču da nastupa za svoju državnu reprezentaciju čista je laž, a kao dokaz tome najbolje u prilog ide činjenica da se svaki igrač neke ozbiljne reprezentacije, a koji igra u NBA ligi, uglavnom, odaziva selektoru svoje državne reprezentacije kada je to za tu reprezentaciju to zaista neophodno.

Najsvježiji primjer pomenute situacije jeste predstojeći važan kvalifikacijski susret za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kini naredne godine, između reprezentacija BiH i Francuske, susret koji se igra u petak, 29. juna u Tuzli, i koji će obilježiti NBA tim reprezentacije Francuske i “sklepan” tim reprezentacije BiH.

Francuska u borbi za smotru najboljih svjetskih reprezentacija protiv BiH igra u NBA sastavu – BiH protiv Francuske igra ako se “na vakat skupi ikakav tim”!

Reprezentacija BiH protiv Francuske biće “sklepana” iz prostog razloga što se košarkaši koji su iz BiH, a vode se na platnim spiskovima pojedinih NBA klubova, obavezno i ni pod razno neće staviti na raspolaganje selektoru reprezentacije BiH za taj predstojeći susret, jer im “ne dozvoljava klub”, i tako već godinama unazad. Postavlja se pitanje kako je moguće to da ovima iz BiH (nikad) ne dozvoljava klub, a da, nasuprot tome, ovima iz Francuske, koji inače igraju bitne uloge u tim klubovima, klub dozvoljava?! Nešto ne štima? Mnogo toga ne štima – “stranče”!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *