20/05/2024

Kolumbija je danas u okviru trećeg kola grupe H Svjetskog prvenstva u Rusiji savladala reprezentaciju Senegala golom Mine u 74. minuti rezultatom 1:0, i izborila plasman u osminu finala takmičenja kao prvoplasirani tim u grupi.

Što se tiče drugog putnika u narednu raundu takmičenja vezano za ovu grupu, Japan, koji je u međuvremenu poražen od Poljske rezultatom 1:0, i reprezentacija Senegala imaju isti broj bodova, istu gol razliku, međusobni meč je završen 2:2, pa je o putniku u osminu finala odlučio broj žutih kartona.

Na osnovu situacije sa žutim kartonima između Japana i Senegala, “Samuraji” su tu u boljoj poziciji, te su zahvaljujući činjenici da grupnu fazu prvenstva završavaju sa dva žuta kartona manje u odnosu na Senegalce, izborili plasman u osminu finala, dok se Afrikanci zajedno sa Poljacima vraćaju kući.

Ovakav rasplet jedne grupe na nekom Svjetskom prvenstvu je historijskog karaktera, s obzirom da je prvi put zabilježen ovakav slučaj, odnosno, nikada ranije neki tim nije izborio plasman u osminu finala zahvaljujući FIFA Fair play pravilu o broju žutih kartona tokom grupne faze turnira, a što je mogućnost koju smo mi sa portala sportskevijesti.com nedavno, u sklopu naših redovnih vjesti, i najavili.

 

Konačna tabela grupe H Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *