20/05/2024

Košarkaška reprezentacija BiH večerašnjim je porazom od Belgije rezultaom 79:77 završila drugu rundu kvalifikicija za Svjetsko prvenstvo u Kini naredne godine, te izborila plasman u finalnu kvalifikacionu rundu.

Podsjećanja radi, reprezentacija BiH je uveliko bila “izigrana” od strane košarkaša koji su se za reprezentaciju odazivali dok im je za to bilo interesa, ali se ipak našla u narednoj rundi kvalifikacija.

U narednom krugu kvalifikacija BiH čeka grupa K u kojoj će, pored Rusije i Francuske, koje su se u grupi u kojoj je bila BiH pored BiH kvalifikovale za naredni krug, takmičiti i selekcije Bugarske, Češke i Finske.

Reprezentacija BiH će tako odmjeriti snage sa tri nove selekcije, a u naredni krug kvalifikacija izabranici Duška Vujoševića prenose četiri boda, i to iz utakmica sa Belgijom i Rusijom, koje su reprezentativci BiH savladali tokom kvalifikacija u Grupi E.

Ovaj scenario znači da je reprzentacija BiH imala veliku šansu da sa večerašnjom pobjedom u Belgiji dođe u izuzetno dobru priliku da se kvalifikuje na prvenstvo svijeta, međutim, iako je izgubljen jedan od ključnih mečeva, prilika za “popravni” biće protiv navedenih reprezentacija.

Češka je trenutno drugoplasirana u novoformiranoj grupi sa omjerom od pet pobjeda i jednim porazom, dok je prvoplasirana Francuska koja ima svih šest pobjeda.

Reprezentativci BiH imaju pred sobom šest novih utakmica, u kojima će morati zauzeti jednu od prve tri pozicije na tabeli koje vode na Svjetsko prvenstvo u Kini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *