29/03/2024

Nogometni klub Široki Brijeg izuzetno je dobro ušao u novu takmičarsku sezonu, te je ovaj klub nakon tri odigrana kola lider na prvenstvenoj tabeli, na radost svojih navijača, popularnih “Škripara”.

Ipak, mnogi ljubitelji nogometa u BiH zasigurno ne znaju, ili nedovoljno znaju o samoj historiji ovog kluba, koji već godinama igra zapaženu ulogu u elitnom rangu bosanskohercegovačkog nogometnog takmičenja.

Naime, sasvim slučajno, u neslužbenom razgovoru sa jednim starijim poznavaocem nogometnih prilika u Širokom Brijegu, novinar portala sportskevijesti.com doznao je neke zanimljive podatke o tome kako je, zapravo, ovaj klub dobio današnje ime, i zašto se stadion u ovom mjestu zove “Pecara”.

Dakle, današnji Široki Brijeg kao naseljeno mjesto, ovo ime nosio je u peridu do Drugog Svjetskog rata, kada je odlukom tadašnjih vlasti preimenovano u Lištica, po rijeci Lištici koja se proteže nedaleko od ovog mjesta.

Nadalje, stadion “Pecara” u Širokom Brijegu ime je dobio po tada mokrom/močvarnom i teško isušivom tlu, na kojem je izgrađen sedamdesetih godina prošlog vijeka, a klub se tada zvao NK Mladost iz Lištice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *