14/05/2024

Jedina aktivna košarkaška navijačka grupa u Sarajevu u ovom trenutku su “Žurnalisti”, navijačka grupa koja podržava OKK SPARS Sarajevo.

Sarajevski SPARS je nastao 2005. godine, a u aktuelnoj sezoni ovaj klub se sa dosta uspjeha takmiči u regionalnoj košarkaškoj ABA 2 Ligi, drugom rangu takmičenja ABA Lige.

Uspjesi OKK SPARS tokom aktuelne sezone u okviru ABA 2 Lige, gdje je ovaj tim vrlo konkurentan da po završetku sezone izbori plasman u elitnu ABA ligu, poprilično dobro su popraćeni od strane publike, naročito tokom domaćih prvenstvenih mečeva u Sarajevu.

Ipak, poseban navijački ton tokom domaćih prvenstvenih mečeva OKK SPARS daju navijači ovog kluba, popularni “Žurnalisti”, koji redovno pohode svaki duel svog tima, te ga na svakom nesebično bodre.

Ova navijačka skupina relativno je mlada, a vrlo zanimljiv podatak je taj do kojeg smo došli mi sa portala sportskevijesti.com o tome kako su zapravo nastali, odnosno, zašto se zovu “Žurnalisti”.

Naime, u Sarajevu postoji ugostiteljski objekat imena “Žurnal”, u kojem se okuplja grupa ljudi koja kroz zajednička druženja prati sportska, samim tim i košarkaška, dešavanja u glavnom gradu BiH, te su se spontano opredjelili pohoditi domaće mečeve OKK SPARS Sarajevo, i nazvali se, shodno mjestu u kojem se okupljaju – “Žurnalisti”.

Jasno je da “Žurnalisti” nisu najveća sportska navijačka grupa u BiH u ovom trenutku, ali su definitivno veliko osvježenje na navijačkoj sceni u BiH, naročito košarkaškoj navijačkoj sceni.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *