18/05/2024

Holandski Ajax iz Amsterdama ove sezone igra odlično, a dodatnu potvrdu takve činjenice nogometaši ovog kluba napravili su večeras savladavši u Londonu engleski Tottenham Hotspurs u okviru prvog susreta ovosezonskog polufinala Lige evropskih prvaka.

Ajax je slavio pobjedu rezultatom 1:0, i tako došao u dobru poziciju uoči revanš meča u Amsterdamu da izbori plasman u finale najjačeg klupskog takmičenja u Evropi.

Ono što je zanimjivo za ovaj klub jeste i podatak da je Ajax jednog od svojih prvotimaca, i ujedno jednog od svojih tržišno najvrijednijih igrača, Frenkia De Jonga, kupio iz redova prvenstvenog Willema II iz Tilburga za svega 1 euro.

Razlog tome je što su iz Willema II stavili klauzulu u ugovoru da od sljedećeg transfera De Jonga njima pripada 10% od prodaje, a De Jong će od narednog ljeta igrati za špansku Barcelonu, koja je ovog igrača otkupila za 75 miliona eura.

Ovakav razvoj situacije nadalje znači da će Willem II dobiti od pomenutog transfera De Jonga iz Ajaxa u Barcelona oko 7,5 miliona eura, a što je skoro tri četvrtine njihovog godišnjeg budžeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *