20/05/2024

Redakcija portala sportskevijesti.com pozabavila se, u sklopu redovnih poslovnih aktivnosti, i ukupnim brojem klubova koji se takmiče računajući svih sedam rangova nogometa u BiH.

Tako u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku redovno se takmiči čak 563 kluba računajući svih sedam rangova nogometa.

Od ukupne brojke od 563 kluba, njih 12 takmiči se u najjačem rangu u Premijer ligi BiH, potom, u drugom rangu, odnosno, Prvoj ligi FBiH i Prvoj ligi RS kombinovano u takmičenjima sudjeluje 26 klubova, zatim, u trećem razredu nogometa u BiH, u Drugoj ligi FBiH i Drugoj ligi RS kombinovano u takmičenjima sudjeluje 96 klubova, nadalje, u četvrtom razredu nogometa u BiH, u Kantonalnim ligama u okviru FBiH i Regionalnoj ligi RS kombinovano u takmičenjima sudjeluje 146 klubova, daljim redoslijedom, u petom razredu nogometa u BiH, u 2. Kantonalnim ligama u okviru FBiH i Područnoj ligi RS kombinovano u takmičenjima sudjeluje 162 kluba, u šestom razredu nogometa u BiH, u 3. Kantonalnim ligama u okviru FBiH i Međuopštinskoj ligi RS kombinovano u takmičenjima sudjeluje 102 kluba, te naposlijetku u sedmom razredu nogometa u BiH, u Opštinskoj ligi RS kombinovano u takmičenjima sudjeluje 16 klubova.

Jedino takmičenje u kojem pravo nastupa imaju baš svih 563 kluba jeste kup takmičenje, s tim da je klubovima iz nižih rangova takmičenja put do učešća u Kupu BiH, kao završnom dijelu sveobuhvatnog takmičenja, izuzetno dug.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *