20/05/2024

Ljetne Olimpijske igre koje su se ove godine trebale održati u japanskom Tokiju, zbog globalne epidemije COVID-19, odgođene su za narednu 2021. godinu.

Kao što je poznato, Ljetne Olimpijske igre inače se održavaju svake četiri godine, a sada će razmak između dva ciklusa ljetnih Olimpijskih igra po prvi put u u ovom vijeku biti pet godina.

Iako ove godine neće biti Ljetnih Olimpijskih igara, zanimljiv podatak vezan za Olimpijske igre generalno, jeste podatak da su se Ljetne, ali i Zimske Olimpijske igre do prije dvadeset i šest godina održavale, također, svake četiri godine, međutim, prema rasporedu su se održavale u istoj kalendarskoj godini.

Ljetne Olimpijske igre prvi put su održane 1896. u Atini u Grčkoj, dok su prve Zimske Olimpijske igre održane 1924. godine u Chamonixu, u Francuskoj, a 1924. godina je ona u kojoj su se Ljetne i Zimske igre preklopile u istu godinu.

Ipak, zbog glomaznosti olimpijskog programa, ali i zbog zahtjeva moćnih TV kuća, tačno sedamdeset godina nakon prvog “preklapanja” igrara, odlučeno da se razdvoje termini održavanja Ljetnih i Zimskih Olimpijskih igara, pa su tako po prvi put Olimpijske igre razdvojile 1994. godine.

Konkretno, prve Zimske Olimpijske igre koje se nisu održale iste godine kada i Ljetne igre, održane su 1994. godine u Lillehammeru u Norveškoj, dok su prve naredne Ljetnje igre održane 1996. godine u Atlanti, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tako se od 1994. godine pa do danas Zimske i Ljetne Olimpijske igre održavaju svake četiri godine, te je razlika između ovih igra dvije godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *