20/05/2024

Globalna pošast COVID-19 “uspavala” je cijeli svijet, te se to odrazilo na apsolutno sve drušvene aktivnosti, samim tim i na sport, kao jedno od temeljnih ogledala drušvenog života savremenog čovjeka.

Kao što je poznato, gotovo sva svjetska sportska takmičenja su, uslijed pandemije COVID-19, obustavljenja, te je vrlo neizvjesno kada će se zapravo nastaviti.

Pored svega toga, u mnogim država svijeta uveden je i “policijski sat”, koji u pravilu nastupa prestankom dnevnog sunčevog svjetla, te traje do jutarnjih sati, do novog nastupa sunčevog svjetla, a sve u svrhe mjera suzbijanja gore pomenute pošasti.

U praksi, građani imaju pravo na “normalne aktivnosti” do određenog doba dana, da bi aktivacijom “policijskog sata” nastupilo vrijeme kolektivnog “spavanja” i čekanja novog dana i novih neizvijesnosti.

U doba pandemije COVID-19 svi građani su u određenim stvarima ravnopravni, tako su ravnopravni bogati i siromašni, moćni i nemoćni, uspješni i neuspješni, sportisti i navijači, kao i sve ostale društvene sintagme koje su u “normalnom stanju” dijametralno suprotne pojave.

U jednom takvom stanju, u stanju kada “spava”, između ostalog, i sport kao djelatnost kojim se sa posebnim akcentom bave sportski deklarisani portali kao što je i portal sportskevijesti.com, rad redakcija istih faktički je već izvijesno vrijeme na “rubu sna”, jer uzrok sam po sebi izaziva posljedicu.

Ipak, reporter našeg portala je u nedostatku aktulnih sportskih zbivanja, koja su dakle odveć obustavljena, napravio video zapis “bez boje, mirisa, i okusa”, i koji oslikava stanje, ne samo sporta u doba COVID-19, već i generalno života građana navijača, ali i onih koji to u potponusti i nisu, barem u Bosni i Hercegovini.

Kroz video zapis napravljen prilikom posjete terenu jednog od sarajevskih nogometnih niželigaša jasno se vidi “praznina” svega sportskoga, u ovom slučaju nogometnoga, pustoš bez ikakvih aktivnosti, bilo takmičarskih ili rekreativnih, a primjećuje se i generalno odsustvo ljudi na ulicama, onih istih što u “normalnim okolnostima” borave na tribinama.

Primjećuje se, ponajviše, susnježica i snijeg u proljeće, kao teret neizvijesnosti koja pada na sve i na svakoga bez izuzetka, kao i nadolazeći sutrašnji 1. april, koji definitivno nije šala.

Jasno, razlog tome je skori početak “policijskog sata”, poštivanje odredbi zadanih od strane vlasti, kao i “fenomen” sna “bez sna” sa odsjajem upaljenih svjetala na staklima stanbenih zgrada ili kuća, i tako do novog svitanja.

Nada svih istinskih zaljubljenika u sport i sportska dešava je svakako što skorija stabilizacija prilika vezanih za epidemiju COVID-19, kako bi se i sportski, ali i svaki ostali svijet, ponovo “probudio”, kako bi pustoš ponovo bila zamijenjena ispunjenim nadama u bolje sutra kod svih onih koji to najiskrenije iščekuju.

Do tog trenutka, do trenutka kraja “proljetnog sportskog sna”, kroz video prilog u režiji našeg portala, možete pogledati “aktuelno stanje” bosanskohercegovačkog, ali i svjetskog, sporta u cjelini:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *