17/05/2024

EHF je objavila rang listu država Evrope čiji će se klubovi takmičiti u rukometnoj Ligi evropskih prvaka za sezonu 2020/21, koja bi zvanično trebala da počne 1. jula ove godine, kao i o drugim takmičenjima pod njenim okriljem.

Najbolji plasman na listi ostvarila je Francuska sa 139.33 boda, s obzirom da je u međunarodnim takmičenjima EHF-a imala pet predstavnika i ostvarila najbolje rezultate.

Na drugom mjestu je Njemačka, takođe sa pet predstavnika, ali nešto slabijim bodovnim saldom, potom slijede Makedonija, Mađarska, a krug od najboljih pet država je zatvorila Španija.

Među najboljih deset država su još Poljska, Danska, Hrvatska, Portugal i Bjelorusija, ali samo prvih devet rangiranih imaju pravo da registruju po jednu ekipu u Ligi evropskih prvaka, osim prvoplasirane Francuske, koja može imati dva predstavnika.

Prema EHF-ovoj listi među 30 država Evrope nema Bosne i Hercegovine, što znači da je ovom rang listom praktično oduzeta mogućnost nastupa bosanskohercegovačkih klubova u EHF Ligi Evrope, odnosno, bivšem EHF kupu.

EHF rang lista država:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *