21/05/2024

Održana je konferencija za štampu Nogometnog kluba Čelik iz Zenice, na kojoj je saopšteno da je klub potpisao reprogram novčanog duga sa Poreskom upravom FBiH.

Nogometni klub Čelik Zenica postao je prvi klub u Bosni i Hercegovini koji je prema najnovijim izmjenama Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima sa Poreznom upavom Federacije Bosne i Hercegovine zaključio Sporazum o plaćanju dužnih javnih prihoda u ratama.

Naime, Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine i NK Čelik Zenica potpisali su reprogram poreskih dugovanja, po kojem se kamata u iznosu 5.017.982,79 KM otpisuje nakon isplate glavnice.

Shodno otpisanim kamatama, presotali iznos glavnice duga zeničkog kluba iznosi 3.619.323,90 KM, dok su troškovi prinudne naplate 196.923,38 KM.

Navedene iznose će u periodu otplate od 120 mjeseci, prema Sporazumu između Grada Zenice i Nogimetnog kluba Čelik potpisanog 12.11.2020. godine, plaćati Grad Zenica, dok će klub nastaviti redovno izmirivati sve tekuće obaveze prema poreznim institucijama.

„Ovo je pobjeda svih navijača i simpatizera našeg kluba koji su stajali uz ovu ideju i preko pet godina konstantno pravili pritisak na vlast, te su upravo oni najzaslužniji za potpis reprograma. Breme teško skoro 9 mil KM je konačno skinuto s tereta leđa ovoga kluba.“ – poručio je Robert Jonjić, članUpravnog odbora.

Tako je klub, na radost svih svojih navijača, ispunio sve svoje obaveze potpisane sa gradom vezano za reprogram, a na Gradu Zenica je sada da ispuni svoje obaveze vezano za ovu situaciju, a obaveze Grada Zenica kreću sa 25. januarom ove godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *