17/05/2024

Generalni direktor Arena Channels Groupa, Nebojša Žugić, govorio jne prilikom gostovanja emisiji TV Pink o aktuelnostima od kojih se, kao primarna, ponovo nametnula tema odnosa sa najvećim konkurentima, odnosno optužbama od strane United grupe da je TV Arena sport u povlašćenom položaju.

Kako su naveli na zvaničnoj stranici Arena Sport TV, u konstantnim napadima na Telekom, kao većinskog vlasnika TV Arena sport, potencira se lažna slika o ugrožavanju medijskih sloboda, odnosno slobodnih medija.

“Naši konkurenti tvrde da svoj program proizvode i emituju u Luksemburgu, a da ga u Srbiji samo reemituju, što svi znamo da nije tačno, i na taj način istovremeno izbjegavaju plaćanje dažbina Republici Srbiji. Insistiranje na neravnopravnom položaju proističe iz činjenice da oni do prije dvije i po godine nisu imali konkurenciju u našoj medijskoj grupi jer je prethodno rukovodstvo TV Arena sport, u kojem su sjedili ljudi koji su bili produžena ruka Dragana Đilasa i Dragana Šolaka, bilo sve, samo ne konkurencija United Grupi. Promjenom menadžmenta oni su se prvi put susreli sa pravom, odnosno zdravom konkurencijom i očigledno je da se u takvim uslovima ne snalaze. Saglasan sam da nismo ravnopravni, prvenstveno jer Arena Channels Group uplaćuje veliki iznos na osnovu poreza i naknada isplaćenih Udruženjima za zaštitu autorskih prava u budžet Republike Srbije, za razliku od njih. Taj iznos u prethodne četiri godine iznosi više od šest miliona eura i samim tim oni su u startu u privilegovanijem položaju.” – istakao je direktor Arena Channels Group, Nebojša Žugić, pa dodao:

“Kada neko kao što to mi u Areni činimo stvara televizijski sadržaj, proizvodi nove emisije, pokreće nove kanale i pozicionira se na regionalnom tržištu, za očekivati je da od konkurencije trpi napade. Oni su bili lideri po pokrivenosti tržišta do prije dvije godine, sada se sve to, zahvaljujući ovim što sam naveo, mijenja. I jasno mi je da ko gubi ima pravo da se ljuti. Da bi i jedni i drugi imali identične startne pozicije potrebno je da United Grupa svoje poslovanje prijavi na teritoriji države Srbije i tu plaća porez.” – nastavio je Žugić, a potom je istakao da se ne plaši konkurencije.

“United grupa kao reemiter programa koji se emituje i proizvodi u Luksemburgu ne bi mogla da ubira prihode od advertajzinga u Srbiji. Oni žele da se njima kao kablovskom operateru dozvoli monopol. Da li ih neko sprečava da se takmiče na tržištu? Neka se registruju i prijave u Srbiji, neka plaćaju dažbine u Srbiji, i da imamo ravnopravne uslove na tržištu. Mi od tržišne utakmice ne bježimo, niti se plašimo konkurencije, neka nas u ravnopravnoj borbi pobijede ako su bolji. Uostalom, ne možete mi reći da bilo ko ima nekakav uticaj na međunarodnim tenderima na kojima učestvujemo i mi i oni. Nama niko ne daje privilegovan položaj.” – kazao je direktor TV Arena sport, a zatm objasnio da se jedini primjer sporne kupovine prava na prenose desio u slučaju Bundeslige i da u tom nadmetanju TV Arena sport nije omogućeno da se takmiči, odnosno da dostavi ponudu, i naposlijetku se osvrnuo na nove projekte:

“TV Arena ima velike planove u budućnosti. Pored kupovine prava na prenose najkvalitenijih liga i takmičenja, mnogo ulažemo i u proizvodnju, odnosno produkciju prenosa. Pokrenuli smo emisiju “Kao nekada” koja se pokazala, po izvještajima o gledanosti, kao pun pogodak. Kroz multiprenose popularizujemo regionalni fudbal. Ulažemo u opremu, investiramo u nove sisteme. Poslije 11 godina Arena će dobiti najmoderniju tehniku, novi prostor, nove studije i samim tim mnogo bolje uslove za za zaposlene.” – istakao je za kraj razgovora direktor Arena Channels Group, Nebojša Žugić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *