21/05/2024

Wimbledon je treći teniski Grand slam turnir sezone i jedini koji se igra na travi, a održava se u All England clubu u Londonu, u Engleskoj.

U početku na travi igrali svi Grand slam turniri, osim Roland Garrosa, da bi godine 1975. prvobitno US open promijenio podlogu, a 1988. to je uradio i Australian open, te je Wimbledon tako do danas ostao jedini od četiri najveća teniska turnira koji se igra na travnatoj podlozi.

Na dva najveća terena – Centralnom i terenu broj 1, igraju se najvažniji mečevi, a zanimljivo je da se ova dva terena koriste samo tokom trajanja Wimbledona, s tim da je jedan od ustupaka bio 2012. godine kada su se glavni tereni koristili čak tri puta – tokom Wimbledona, Olimpijskih igara u Londonu, i za meč Davis cup reprezentacije Velike Britanije.

Inače, All England club može da primi 42,000 gledalaca, a sve terene osim Centralnog i terena broj 1 tokom godine koriste članovi kluba.

Najveći, Centralni teren, otvoren je 1922. godine, ima kapacitet od 15 hiljada sjedišta, kao i “Kraljevsku ložu”, a renoviran je 2009. godine, kada je postavljen pokretni krov.

Prvobitni teren broj 1 bio je sagrađen 1924. godine, nalazio se sa zapadne strane Centralnog, i tada je moglo da stane 3 250 gledalaca, a broj se sa godinama povećao na 7 328, uz podatak da je atmosfera bila drugačija nego na Centralnom, intimnija, te su mnogi teniseri baš zbog toga voleli da igraju svoje mečeve na njemu.

Današnji, odnosno, novi teren broj 1 otvoren je 1997. godine, i trenutni kapacitet je 11,432 gledalaca, a na ceremoniji otvaranja igralo je deset bivših osvajača, koji su na Wimbledonu slavili najmanje tri puta, konkretno prvi meč na novootvorenom terenu igrali su Britanac Tim Henman i Argentinac Daniel Nestor, dok od 2019. godine i ovaj teren, kao i Centralni, ima pokretni krov.

Zanimljiv podatak je i taj da je Centralni teren šesti na listi najvećih teniskih stadiona, a teren broj 1 zauzima 26. poziciju.

Ovogodišnji Grand slam Wimbledon održava od 28. juna do 11. jula, kada će u te svrhe, kao i ranijih godina, biti korišteni svi tereni All England cluba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *