20/05/2024

Poznato je da većina najboljih košarakaša na svijetu dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, a poznato je da i je i američka NBA liga najjača svjetska košarkaška liga.

Tom linijom, već nekoliko decenija unazad nije nimalo čudno što većina klubova iz evropskih liga u svojim rosterima ima barem jednog, a nerijertko dva ili više američkih košarkaša.

Ipak, malo je poznato kako, zapravo, igrači iz Sjedinjenih Američkih Država dođu do klubova iz nešto slabijih evropskih liga, a da je taj put direktan, odnosno, da jedan američki košarkaš svoju seniorsku karijeru faktički započne u nekom od klubova iz takvih liga.

Naime, za takav scenario postoje dva puta, i to prvi je da taj, još uvijek neafirmisani, američki košarkaš nakon što preraste “koledž uzrast”, ne bude draftovan za NBA ligu, te završi brz kluba, ali sa ciljem da ipak svoje stečeno znanje pokuša upotrijebiti u Evropi, ili bilo gdje drugdje u svijetu, te se on u tom slučaju lično odlučuje na direktno javljanje klubovima nešto slabijih evropskih liga, na način što klub/ovima na službenu adresu dostavi svoj dotadašnji CV.

Nakon toga klub uzme ili ne uzme u razmatranje CV pomenutog igrača, te u prvom slučaju igrača pozove na probu, a potom, ukoliko proba bude uspješna, igrač tada potpisuje ugovor za pomenuti klub, i tako počinje njegova profesionalna košarkaška karijera.

U drugoj varijanti, američki košarkaš nakon što preraste “koledž uzrast”, te ne bude draftovan za NBA ligu, potencijalno može biti zanimljiv nekom od menadžera evropskih klubova zaduženih za praćenje takvih situacija, i on tada podsredstvom menadžera potpisuje ugovor za određeni evropki klub, s kojim taj menadžer ima saradnju.

Prvi scenario često se može primijetiti u klubovima, primjera radi, Lige 11 Bosne i Hercegovine, te po kvaliteti drugih sličnih nacionalnih prvenstva najjačeg ranga takmičenja, dok se drugi scenario obično može primijetiti u nekim od najjačih evropskih liga.

Inače, sve gore navedene informacije, mi sa portala spoortskevijesti.com dobili smo od strane nekadašnjeg košarkaškog menadžera, čije je ime i prezime poznato našoj redakciji, te smo iste prezentovali kroz tekst o ovoj ne/poznatoj strani “igre pod obručima”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *