17/05/2024

Ovog se mjeseca u Mađarskoj i Slovačkoj odigrava Evropsko prvenstvo u rukometu, a tim povodom mi sa portala sportskevijesti.com našim uvaženim čitaocima u nastavku teksta donosimo podatke o time kako je ovaj sport uopšte nastao, i kako se razvijao do današnjeg dana.

Rukomet, iako mu korijeni na osnovu sličnih igara vuku i ranije, kao svjetski popularan sport kakav mi danas poznajemo i gledamo pojavio se krajem 19.-tog i početkom 20.-tog vijeka u više zemalja, a prema hitorijskim podacima prvo se pojavio u Danskoj 1897. godine.

Naime, tamošnji profesor gimnastike uvrstio ga je u svoj nastavni program kao “handbold” igru što bi u prevodu značilo “igra dodavanja lopte”, a koja je bila slična današnjem dvoranskom rukometu.

Ubrzo se slična igra pojavila u Švedskoj, potom Njemačkoj, a prva međunarodna utakmica odigrana je 1925. godine između Njemačke i Belgije i završena je rezultatom 6:3.

Međunarodna rukometna federacija, EHF, osnovana je 1946. godine nakon završetka Drugog svijetskog rata.

Svjetsko prvenstvo u rukometu za muškarce održava se od 1938. godine, a redovno od 1954. godine.

U početku se, u muškoj konkurenciji, održavalo svake četiri godine, a od 1993. svake druge godine, dok se za žene se neredovno održavalo od 1957. godine, a također od 1993. kao i u muškoj konkurenciji je redovno svake dvije godine.

Najviše uspijeha na Svjetskim prvenstima u muškoj konkurenciji ima selekcija Francuske sa pet zlatnih medalja, slijede selekcije Švedske i Rumunije sa po četiri, potom ide Njemačka sa tri zlata, te Danska sa dva zlata, a u konkurenciji za žene ubjedljivo najviše uspijeha ima Ruska Federacija sa pet zlatnih medalja, potom bivši SSSR sa tri, koliko imaju i Njemačka, te Norveška.

Rukomet se na Olimpijskim igrama pojavio u Berlinu 1936. godine i to samo za muškarce, ali nakon te olimpijade isključen je iz programa, da bi ponovno bio vraćen tek na OI u Munchenu 1972. godine, i od tada je redovno u programu svih izdanja ljetnih Olimpijskih igara.

Takmičenja za žene su uključena na OI u Montrealu 1976. godine, a najviše uspijeha na OI u muškoj konkurenciji imaju selekcija Francuske, odnosno, tri zlata, a potom slijede bivši SSSR-a, bivša Jugoslavija, i Hrvatska sa po dva zlata, a u ženskoj konkurenciji najbolja selekcija je Danska sa tri zlata, a slijede Južna Koreja, Norveška i bivši SSSR sa po dva zlatna odličja.

Evropska rukometna prvenstva za muškarce održavaju se svake druge godine od 1994. godine, a organizira ih EHF(Evropska rukometna federacija).

Najbolji rezultat ima Švedska sa četiri zlatne medalje, poslije njih na red dolaze Francuska sa tri zlata, a potom slijede, Španija, Danska i Njemačka sa po dva najsjajnija odličja.

Što se ženske konkurencije tiče prvenstva se također održavaju od 1994. pod pokroviteljstvom EHF, a “vječita lista” izgleda ovako: Norveška sedam zlatnih medalja, Danska tri zlata, te Francuska, Mađarska i Crna Gora po jednu zlatnu medalju.

Na kontinentalnom planu što se klubova tiče, svakako najjače i najpopularnije takmičenje je EHF Liga prvaka koja se igra od 1956. godine i do 1993. godine se zvalo Kup Evropskih šampiona, a prvi osvajač je bio češki Prag.

Najbolji klub prema osvojenim titulama prvaka je španska Barcelona sa 12 titula, potom slijede njemački Gumersbach sa 5, njemački THV Kiel sa 3 koliko imaju i špqnski Ciudad Real te njemački Magdeburg, a od ostalih najboljih klubova izdvajaju se hrvatski Zagreb, rumunska Steaua Bucurest, češka Dukla Prag, bjeloruski Dinamo Minsk, srbijanska Metaloplastika Šabac, i sjevernomakedonski Vardar iz Skoplja sa po dva naslova prvaka, dok po jedan naov imaju bosanskohercegovački Borac iz Banjakuke i poljski Vice Kielce.

Rukomet je danas u ekspanziji i igra se na svim kontinentima, s tim da i dalje najveću popularnost uživa u zemljama Evrope.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *