20/05/2024

Stadion “SRC Slavija” u Istočnom Sarajevu, nažalost, trenutno spada u red najnefunkcionalnijih nogometnih zdanja u BiH, barem kada su u pitanju najjači ili drugi rang bosanskohercegovačkog nogometnog takmičenja, Premijer liga BiH, te prva liga FBiH ili Prva liga RS.

Ovaj stadion, osim što ima tek jednu tribinu koja ispunjava određene uslove prema UEFA kriterijima, gotovo da niti jedan drugi uslov nema koji bi ispunio, ne samo zahtjeve UEFA, već i uslove za odigravanje mečeva Premijer lige BiH.

Prilazi Stadionu “SRC Slavija” u Istočnom Sarajevu sa svih strana, osim prilaza glavnom ulazu su, blago rečeno katastrofalni, tačnije, stadion je zarastao u korov, gdje preobitavaju glodari, insekti, buhe, i razne druge životinje, te oni koji nisu upućeni a imali bi ga namjeru posjetiti, kada bi unatoč i lijepom vremenu i sunčanom danu kakav je u ovom slučaju dočekao naše novinare, vidjeli sablasne prizore poput onih iz horor filmova, vjerovatno bi pomislili da je isti već duži niz godina ustvari napušten i da se uopšte i ne koristi.

Jasno, stadion nije napušten, naprotiv, na njemu se igra Prva liga RS, i to domaće takmičarske mečeve na ovom nogometnom zdanju igra jedan od najstarijih klubova u BiH, Slavija iz Istočnog Sarajeva koja je osnovana 1908. godine, a navijači ovog kluba te mečeve gledaju iz veoma nehumanih uslova.

Svakako da Istočno Sarajevo, i naravno građani i navijači Slavije, ne zaslužuju da im je stadion ustvari ovakvo oronolo nogometno zdanje, gdje je sigurnost odlaska na nogometni meč na najnižim mogućim nivoima, i samim tim ne ide u prilog popularizaciji FK Slavija među nadolazećim mlađim naraštajima, budućim navijačima ovog tima, te u međuvremenu od istog uveliko tjera i one koji su ga godinama redovno posjećivali.

Institucije koje su zadužene za održavanje Stadiona “SRC Slavija” u Istočnom Sarajevu definitivno bi trebale imati na umu da je krajnje vrijeme da se ovaj stadion obnovi, ili će u suprotnom Istočno Sarajevo u nadolazećim vremenima biti mjesto koje će se, po pitanju bilo kakvih reprezentativnih i/li bilo kojih drugih nogometnih dešavanja turnirskog karaktera, zaobilaziti u širokom luku.

Kako u ovom trenutku izgledaju prilazi Stadionu “SRC Slavija” u Istočnom Sarajevu, te unutrašnjost ovog nogometnog zdanja, pogledajte u sljedećem video prilogu u režiji portala sportskevijesti.com, čiji je reporter zabilježio tužne prizore:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *