29/04/2024

Da je Svjetsko prvenstvo u nogometu, samo po sebi, uvijek veoma zanimljivo takmičenje, to je odveć jasna i poznata stvar.

No jedna stvar je naročito zanimljiva, te ujedno i paradoksalna, a da se inače tiče prvenstava svijeta, tačnije, nakon osvojenog drugog mjesta se obično tuguje, dok se nakon osvojenog trećeg mjesta obično slavi.

Najbolji i najnoviji primjer ove zanimljive pojave jeste nogometna reprezentacija Hrvatske, koja je prije četiri godine na Svjetskom prvenstvu koje se igralo u Rusiji, izgubila finalni meč turnira od reprezentacije Francuske, te su igrači ove selekcije neposredno nakon tog meča bili tužni, logično jer nisu ostvarili pobjedu i postali prvaci svijeta, da bi danas selekcija Hrvatske u susretu za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru savladala selekciju Maroka, te su reprezentativci ove države proslavili taj rezultat i osvojenu bronzanu medalju.

Ovakve sutuacije prisutne su i u ostalim kolektivnim sportovima na prvenstvima svijeta, međutim, iako su ovakve situacije zapravo normalne, zasigurno je da ponekad izgledaju pomalo paradoksalno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *