20/05/2024

Da su priređivači igara na sreću uveliko ušli u sve sfere sporta, to je jasno, a taj trend nije zaobišao niti sportsku Bosnu i Hercegovinu.

U regionu Zapadnog Balkana, pa tako i u BiH, primat ima nekoliko priređivača igara na sreću iz Srbije, i ti priređivači igara na sreću obično su sponzori mnogim sportskim kolektivima, što je stvar biznisa, i što se u konačnici može smatrati kao normalna pojava.

Ipak, u BiH nije tako čest slučaj da priređivač igre na sreću bude u samom imenu nekog kluba, no postoji nekoliko i takvih slučajeva, što već i nije baš najbolja stvar po same klubove, koji tako svoje ime i svoj brend poistovjećuju sa inostranim priređivačem igara na sreću.

Igre na sreću svakim svjetskim, pa tako i bosanskohercegovačkom zakonom su, između ostalog, zabranjene maloljetnim osobama, a potrebno je samo zamisliti na šta može da liči činjenica da bilo koji roditelj svoje dijete upiše u neki klub kako bi se bavilo sportom, a koji se zove po priređivaču igre na sreću – ličilo bi, dakle, na bukvalno “navraćanje” vlastitog djeteta da igre na sreću doživljava kao nešto pozitivno, iako je maloljetnicima zabranjeno, jer na kraju krajeva, trenira u klubu koji se zove po priređivaču igara na sreću.

Čak bi se moglo i to nekako “svariti” u svrhe biznisa, no problem je što priređivači igara na sreću iz Srbije klubovima u BiH, iako im “uzmu” identitet i promijene ime, uopšte ne garantuju novčana sredstva s kojima će igrati zapaženu ulogu u evropskim takmičenjima, dok klubovima u Srbiji to itekako garantuju.

Možda je problem i do klubova u BiH, koji se možda zadovoljavaju “sićom” sa kojom ne mogu mnogo toga konkretnog učiniti prema stvarnom napretku, a možda srbijanski priređivači igara na sreću jednostavno klubove iz BiH i ne smatraju dovoljno bitnim da bi u njih uložili nešto ozbiljnija sredstva – pa makar među tim klubovima bio i nekadašnji evropski prvak.

Da li će se situacija promijeniti nabolje, teško je reći, no zasigurno da se u ovom trenutku, i sa ovakvim metodama slavodobitnog “spašavanja klubova u BiH” od strane priređivača igara na sreću, takvo što u skorijem periodu ne može očekivati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *