15/05/2024

Predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba Radnički iz Lukavca, Mirza Čolić, govorio je za klupsku streanicu o nekoliko tema vezanih za sam klub tokom dosadašnjeg dijela aktuelne sezone, kao i o planovima kluba u nastavku prvenstva Prve lige FBiH.

“Na kraju ove kalendarske 2022. godine i u pauzi takmičenja u 1. ligi FBiH iskoristili smo priliku i porazgovarali sa predsjednikom FK Radnički, Mirzom Čolićem o njegovim utiscima godine na izmaku i planovima za narednu godinu i proljetni dio sezone našeg kluba.

PR: Može li kratak rezime godine na izmaku?

Mirza Čolić: Mislim da sve u svemu imamo jako uspješnu godinu iza sebe. Poslije 5 godina u 2. ligi FBiH ove godine smo kao prvaci te lige i kroz kvalifikacije tj. baraž protiv FK Klis uspjeli da se vratimo tamo gdje klub našeg renomea i pripada a to je 1. liga FBiH.
Strategija nam je bila da, uz ciljana pojačanja, šansu dadnemo većini igrača koji su iznjeli taj teret druge lige i da vidimo koliko možemo kao neke novajlije ( igrački kadar op.a.) postignemo u ovom ipak dosta jačem takmičenju u odnosu na rang niže.

PR: Radnički je završio u donjem djelu tabele, očekuje li nas teško proljeće?

Mirza Čolić: Jesenji dio smo igrali po principu toplo hladno, u nekim utakmicama nismo imali ni sportske sreće, a činjenica je da smo više bodova donjeli sa strane govori i o blagom psihičkom pritisku igranja na domaćem terenu koji su imali naši igrači.

PR: Poslije kraja polusezone sa mjesta šefa stručnog štaba smjenjen je Samir Hadžimahović?

Mirza Čolić: Samir je sjajan trener i pedagog sa kim na čelu smo ušli u Prvu ligu Federacije. Pod njegovim vodstvom ekipa je igrala ofanzivno i lijepo za oko, što je uvijek i bila odlika FK Radničkog, međutim niz okolnosti a pozicija na tabeli je samo jedna od njih su dovele do odluke UO da takoreći šok terapijom pokušamo da razdrmamo situaciju u klubu i među igračima pred tešku sezonu na proljeće.

U ovom trenutku nama je potreban trener koji bi u klubu bio 24/7 a Samir u ovom momentu zbog poslovnih a i porodičnih obaveza to nije mogao, tako da je donešena takva odluka.

Samir će uvijek biti cijenjen i dobrodošao u naš klub i dugujemo mu veliku zahvalnost za sve što je uradio.

PR: Navijače naravno interesuje šta možemo očekivati što se tiče pojačanja po pitanju trenera a naravno i igrača?

Mirza Čolić: UO je u intezivnim razgovorima sa potencijalnim kandidatima za mjesto šefa stručnog štaba i čim ozvaničimo ko će preuzeti klupu našeg kluba u dogovoru sa njim ćemo da tražimo i pojačanja za proljetni dio.

PR: Bilo je i odlazaka?

Mirza Čolić: Za sada su tri igrača dobila ispisnice a još nekoliko njih je zatražilo iste.

Naša dva višegodišnja prvotimca Hasmir Salihović i Aldin Ahmetović su otišli u Njemačku i njima i ovim putem želimo izraziti zahvalnost za lojalnost klubu i puno sreće u budućnosti, također najbolji strijelac u jesenjem djelu Aldin Hrvanović je insistirao da ode u Stupčanicu i UO je dao zeleno svjetlo za to.

Što se tiče ostalih, dosta toga će ovisiti i o viziji novog trenera tj. kakve igrače on želi tako da ćemo sačekati period poslije nove godine da bi dali više informacija po ovom pitanju.

PR: Nezaobilazno pitanje su naravno i finansije?

Mirza Čolić: 1. liga FBiH je izrazito zahtjevna i sa tog aspekta. Moram istaći da smo imali veliku podršku i razumjevanje gradskog vijeća i gradonačelnika Lukavca gos. Edina Delića tokom ovih godina, a dobili smo obećanja da će ta podrška da bude i veća u narednom periodu u skladu sa višim rangom takmičenja.

Na kraju predsjednik Radničkog je u ime cijelog UO poželio sretnu Novu godinu svim navijačima Radničkog i obećao još više radosti svima kojima je Radnički u srcu.” – stoji na zvaničnoj stranici FK Radnički Lukavac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *