19/05/2024

Ženska košarkaška reprezentacija BiH večeras je na Ilidži, u okviru posljednjeg, šestog, kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2023. godine ugostila selekciju Njemačke.

BiH – Njemačka 61:92

Dvorana “Sabit Hadžić” na Ilidži bila je domaćin susreta posljednjeg kola grupe “A” kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2023. godine između selekcija BiH i Njemačke, a ekipa portala sportskevijesti.com posjetila je dvoranu “Sabit Hadžić” i medijski popratila susret.

Uvodni period meča nagovještvao je da bi utakmica mogla biti “jednosmjerna ulica”, odnosno, da bi selekcija Njemačke mogla bez većih problema ostvariti trijumf i samim tim plasman na prvenstvo Evrope, s obzirom da je rezultat nakon prve dionice meča glasio 30:15 za gošće, dakle, vodstvo od petnaest koševa razlike.

U drugoj četvrtini bolja igra selekcije BiH, koja je uspjela prepoloviti rezultatski zaostatak iz prve četvrtine, te se na poluvrijeme otišlo sa prednošću Njemačke od 44:37, sa prednošću gošći od sedam koševa razlike.

Treća četvrtina ovog duela bila je period igre u kojoj je selekcija Njemačke ponovo bila bolji rival, te su nakon tri dionice meča Njemice imale vodstvo rezultatom 68:49, i već tada su susret i definitivno okrenule prema željenom pravcu, odnosno, prema pobjedi.

Posljednja, četvrta, četvrtina ponovo je, prema igri i rezultatu, pripala selekciji Njemačke, koja u konačnici rezultatom 92:61 dolazi i do trijumfa.

Večerašnjim rezultatom selekcija BiH je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo završila na trećem mjestu grupe “A” i ostala bez plasmana na smotru najboljih evropskih selekcija, dok je Njemačka ostala drugoplasirana selekcija grupe, i izborila plasman na kontinentalno takmičenje.

Konačna tabela grupe “A” kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2023. godine:

Izjavu poslije meča dao je i selektor reprezentacije BiH, Goran Lojo, koji je prvobitno podnio ostavku, a zatim nakon konstatacije novinara portala sportskevijesti.com istakao kako se ne slaže da je naturalizovana, sada već bivša reprezentativka BiH, Jonquel Jones, zapravo bila prevaga da se ranije prave dobri rezultati, već da je to prije svega zasluga kolektiva, a razgovor možete poslušati i pogledati u sljedećem video prilogu u režiji našeg portala:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *