20/05/2024

Nakon više stotina konferencija za štampu međunarodnog karaktera, a kojima je nazočio naš novinar, poslije konferencije za štampu nogometne reprezentacije Luksemburga, a uoči večerašnjeg meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine sa selekcijom BiH, konstatovali smo da je u pitanju bio razgovar sa najnekulturnijim ljudima u Evopi, dakle delegacijom nogometne reprezentacije Luksemburga.

Dok se u konferencijskoj sali na stadionu “Bilino polje” u Zenici pitanje postavlja, u delegaciji nogometne reprezentacije Luksemburga međusobno razgovaraju, ignoriše se uloga novinara, odnosno, ponašaju se kao da i nisu na zvaničnoj konferenciji za štampu, no najveći odraz nekulture tek potom dolazi.

Nakon postavljenog pitanja, predstavnici ove nogometne reprezentacije, na čelu sa selektorom se grohotom smiju, zapravo izrugivaju se, poput pijanih lica koja su tu sasvim slučajno došla iz neke mehane, tek tako da vide šta ima i zašto tu sjedi više destina ljudi, i selektor, i igrač koji pri tome leži na stolu, i glasnogovornik, te potom selektor u svojstvu “glavnog u raji” upućuje i neumjesne provokacije prema našem novinaru, kojeg kako tvrdi, poznaje odranije, i koji ga pita, kako navodi, bizarna pitanja, koja vadi iz nekog šešira, aludirajući na to da je naš novinar također i nekakav čudak, mađioničar, iluzionist ili tako nešto, da bi onda u momentu vjerovatno shvatio šta radi i kako se ponaša, pa se malo korigovao istakvaši da je to ipak možda stvar novinarske kreativnosti.

A pitanje našeg novinara bilo je, da kažemo i to, na temu da li se možda zbog manjka patriotizma određeni igrači ne odazivaju pozivu u reprezentaciju, ili je neki drugi razlog posrijedi, no luksemburškoj nogometnoj reprezentaciji je ta, za sve svjetske reprezentacije inače poprilično česta, da ne kažemo normalna, pojava, blago rečeno čudna, toliko čudna da su krenuli sa oštrim ismijavanjem, umjesto da ponudi odgovor kao što bi to učinio svaki iole ozbiljan sportski radnik, trener, ili nogometaš.

Da i ne govorimo o tome kako su se općenito ponašali prepotentno prema svim novinarima iz BiH, kako su sa otvorenim nepoštovanjem dočekali svako pitanje bosanskohercegovačkih predstavnika medija, i na ista odgovarali veoma ironično, uz obavezni cinični podsmjeh.

Vjerovatno ti nogometni aninimusi iz Luksemburga smatraju da je BiH zapravo daleka i nepoznata država, nekakva država koja uopšte i nije vrijedna poštovanja, i samim tim državljani BiH su im predmet ismijavanja, a naročito je zanimljiv i način na koji su odgovarali na ista.

No dobro, reklo bi se “svakome njegova ne/kultura”, kućni odgoj, nivo naobrazbe, jedino što je bitno jeste nadati se da će selekcija BiH večeras opravdati ulogu bolje reprezentacije, rasturiti nogometne anonimuse iz Luksemburga, pa onda proslaviti važnu pobjedu, a goste iz Luksemburga rezultatom ispratiti na nogometno dno, gdje su uslijed svojih rezultata kroz historiju – uvijek i bili.

U sljedećem video prilogu u režiji portala sportskevijesti.com, možete pogledati ponašanje delegacije nogometne rezeprezentacije Luksemburga, i o svemu prosuditi sami:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *