19/05/2024

Basel FC iz istoimenog švicarskog grada definitivno je propao klub, i po završetku ove sezone će, kako sada stvari stoje, najvjerovatnije ispasti iz najjačeg ranga nogometnog takmičenja u Švicarskoj, te se pridružiti “paklu” niželigaškog nogometa ove države.

S obzirom na to da je kraj oktobra, ovaj klub se oglasio vezano za najbolji gol mjeseca, no s obzirom na činjenicu da Basel u oktobru nije zabio nijedan gol, klub je na zvaničnoj stranici tim povodom napisao “Nema gola u oktobru = nema gola mjeseca.”

Inače, Basel FC, osnovan je 1893. godine i postoji tačno 130 godina, drugi je najtrofejniji nogometni klub u historiji Švicarske, ima 20 osvojenih naslova državnog prava, te se radi, između ostalog, o klubu koji je većim dijelom ovog vijeka dominirao švicarskim prvenstvom, a od 2002. do 2017. osvojio je 12 od mogućih 16 naslova prvaka.

Također, prošle godine je klub došao i do polufinala Konferencijske lige, u kojem ga je eliminisala italijanska Fiorentina, a ove sezone bi, dakle, po svemu sudeći mogao ispasti iz lige.

Tabela švicarske Super League nakon dvanaest odigranih kola:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *