05/05/2024

Knjiga “Moja igra moj put” je štivo koje govori o tome što je na košarkaškim parketima radio sve ove godine Svetislav Pešić popularni “Kari”, a upravo ova knjiga je sinoć predstavljena u sarajevskoj Gradskoj biblioteci “Vijećnici”.

Inače, Pešić je u Sarajevu neprekidno živio 17 godina, i to prevashodno kao igrač koji je sa KK Bosna Sarajevo osvojio titulu prvaka Evrope u nezaboravnom finalu protiv Emersona u Grenobleu, 5. aprila 1979. godine.

Nakon igračke karijere, radio je Pešić kao trener KK Bosna Sarajevo, potom je preuzeo mladu reprezentaciju SFRJ, sa kojom je osvojio Svjetsko omladinsko prvenstvo u italijanskom Bormiju 1986. godine, da bi 1992. godine sa reprezentacijom Njemačke osvojio Evropsko prvenstvo u Španiji, te sa Srbijom 2000. godine Evropsko prvenstvo i 2001. godine i Svjetsko prvenstvo.

U svom obraćanju prisutnima, Pešić je istakao kako mu je posebno zadovoljstvo promovisati knjigu u Sarajevu, jer je upravo tu proveo veliki dio svog života.

“Ja sam ovdje proveo najveći dio svog života, najviše sam živio u Sarajevu i sigurno mi je svaki dolazak budi emociju. Drago mi je da sam ponovo ovdje, prije svega da vidim svoje prijatelje, jer na kraju krajeva dolaziš tamo gdje su ti prijatelji.

Ja sam pokušao da sve što se godinama stvaralo u meni pretočim u jednu takvu knjigu. Uvijek je postojala moja želja da se to desi, ali nikad se nije moglo naći vremena. Započeo sam 2016. kada sam morao prekinuti trenersku karijeru zbog operacije koljena, tako da sam tada imao malo više vremena, ali onda, iako sam mislio da neću više raditi i biti trener, iz Barcelone su me zvali i otišao sam tamo 2018. godine. Onda je došla korona i bili smo zatvoreni skoro 3 mjeseca. U Španiji je to bilo baš drastično i tada sam imao vremena da završim ono što sam započeo.” – rekao je, između ostalog, Pešić.

Sarajevska “Vijećnica”, odnosno, mjesto promocije knjige, osim Pešića ugostila je košarkašle velikane poput Nenada Markovića, Razije Mujanović, ili Samira Avdića, ali i velikane nogometa Faruka Hadžibegića, Fuada Muzurovića, Samira ili Mirsada Fazlagića, a prisutni su bili i najbolji košarkaški sudac Ademir Zurapović, Ibrahim Krehić, Rade Matić, Sulejman Begović.

O knjizi popularnog Karija na promociji je govorio je i njegov suigrač i prijatelj Mirsad Milavić, kao i proslavljeni košarkaš Samir Avdić, a video linkom se u “Vijećnicu” javili i Emir Mutapčić, bosanskohercegovački košarkaški stručnjak, te Pešićev sin, sportski direktor njemačkog Košarkaškog kluba Bayern iz Munchena, Marko Pešić.

Inače, promociju knjige organiziralo je Udruženje sportskih novinara BiH, koje je ovom prilikom proglasilo Džanana Musu i Lanu Pudar za najbolje sportiste Bosne i Hercegovine u 2023. godini te su uručili 9 nagrada doajenima sportskih novinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *